Antena 3 Externe Diaspora Românii, ţinta atacurilor XENOFOBE în Irlanda. Imigranţii sunt de-a dreptul îngroziţi de violenţa atacurilor

Românii, ţinta atacurilor XENOFOBE în Irlanda. Imigranţii sunt de-a dreptul îngroziţi de violenţa atacurilor

de O.P.    |    30 Iul 2014   •   06:34

Imigranţii români şi din alte ţări est-europene au fost ţinta unui val de atacuri xenofobe la Belfast, capitala Irlandei de Nord. Nimeni nu a fost rănit, dar familiile vizate sunt de-a dreptul îngrozite. Poliţia a deschis o anchetă iar liderii politici nord-irlandezi afirmă că nu vor permite ca Belfast să devină o "capitală a rasismului".

"Românii afară" este mesajul apărut pe zidurile unor locuinţe de imigranţi, în partea de est a oraşului Belfast. Autorii inscripţiilor, 10 - 15 indivizi mascaţi, nu s-au mulţumit doar cu vorbe ci au trecut şi la acte de violenţă: două maşini au fost vandalizate iar câteva locuinţe - mânjite cu vopsea. Una din case este locuite, într-adevăr, de imigranţi dar nu români, ci slovaci.

O altă locuinţă atacată în acelaşi mod adăpostea o familie din Bulgaria care a părăsit-o imediat după incident.

Vecinii imigranţilor sunt consternaţi. Ei spun că s-au înţeles mereu bine cu străinii care-şi caută o soartă mai bună în oraşul lor.

În total, luni seara s-au înregistrat opt atacuri xenofobe iar mesajele lăsate de agresori arată că românii sunt principala ţintă.

Poliţia a deschis o anchetă, mai ales că incidentele nu sunt primele de acest gen: acum câteva luni, un imigrant român a fost lovit de o pungă cu excremente, în acelaşi cartier.

Atacurile au fost condamnate de liderii tuturor comunităţilor nord-irlandeze. Aceştia spun că nu vor permite ca Irlanda de Nord, abia ieşită din sângerosul conflict interconfesional, să se cufunde din nou în violenţă, de această dată cu motivaţii rasiste.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close