Antena 3 CNN Externe Evgheni Prigojin amenință să-i scoată dinții lui Emmanuel Macron | Ce decizie a anunțat Franța în privința mercenarilor Wagner

Evgheni Prigojin amenință să-i scoată dinții lui Emmanuel Macron | Ce decizie a anunțat Franța în privința mercenarilor Wagner

Evgheni Prigojin, liderul și finanțatorul organizației paramilitare ruse Wagner, l-a amenințat în mod direct pe președintele francez Emmanuel Macron.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2023   •   18:23

Amenințările au fost formulate după ce parlamentarii de la Paris au adoptat o rezoluție prin care cer Uniunii Europene și guvernului francez să treacă grupul de mercenari pe lista organizațiilor teroriste.

"Putem scoate dinții putreziți din acele guri rele cu un clește. Putem să-i scoatem dinții lui Macron și, în general, dinții tuturor celor care răspândesc mizerii patogene (despre grupul Wagner)", a reacționat Prigojin.

El a susținut că gruparea sa "îi salvează pe oamenii din Africa Centrală de soldații francezi, care, pur și simplu, își bat joc de ei".

Citește și: Evgheni Prigojin, acuzații grave: "De Ziua Victoriei, soldații ruși au fugit de pe pozițiile din Bahmut!"

Gruparea Wagner are o prezență semnificativă în Africa Centrală, unde a sabotat forturile militare ale Franței de a stabiliza regiunea.

Presa internațională a relatat, pe de altă parte, implicarea Wagner în recentele tulburări din Sudan.

Ce au cerut parlamentarii francezi și ce l-a înfuriat pe Prigojin 

Marți, 9 mai, legiuitorii francezi au cerut Uniunii Europene să înscrie gruparea Wagner pe lista blocului comunitar cu grupările teroriste și să aplice mai multe instrumente legale pentru a face imposibilă activitatea financiară a organizației în Europa.

Asta, în contextul în care, în luna aprilie a anului trecut, Uniunea Europeană l-a trecut inclusiv pe Prigojin pe lista persoanelor sancționate din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

Drept răspuns, șeful Wagner a trimis un baros Parlamentului European, într-o aparentă aluzie la pedepsele aplicate de mercenarii săi celor considerați trădători.

În rezoluția adoptată acum două zile, membrii Parlamentului de la Paris au acuzat Wagner de execuții în Ucraina și Africa.

Textul, fără valoare obligatorie, recomandă guvernului francez "să se mobilizeze diplomatic" pentru ca UE să adere la această solicitare, ce ar urma să permită sancționarea mai eficientă a membrilor grupului de mercenari și a sprijinitorilor acestora, în special la nivel financiar.

Susținută de un deputat al partidului prezidențial francez, rezoluția invocă în special "numeroasele execuții împotriva populației civile" comise în Ucraina de acest grup de mercenari, dintre care unele ar putea fi calificate drept "crime de război".

"Activitatea grupului Wagner corespunde definiției europene a terorismului", a spus deputatul Benjamin Haddad în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez. 

"Nu sunt doar mercenari, există o voință de a masacra civili pentru câștiguri politice, pentru a destabiliza instituțiile", a insistat parlamentarul francez.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close