Antena 3 CNN Externe Peste 40.000 oameni ucişi în Siria, după 20 de luni de conflict

Peste 40.000 oameni ucişi în Siria, după 20 de luni de conflict

Peste 40.000 oameni ucişi în Siria, după 20 de luni de conflict
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    23 Noi 2012   •   09:15

Violenţele din Siria s-au soldat cu peste 40.000 de morţi, majoritatea civili, de la începutul mişcării de contestare a regimului lui Bashar al-Assad, în urmă cu 20 de luni, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP.

Cel puţin 28.026 de civili au fost ucişi începând de la 15 martie 2011, a precizat ONG-ul amintit, care îi consideră civili şi pe cei care luptă împotriva trupelor loiale regimului.

Numărul militarilor ucişi se ridică la 10.150, iar cel al dezertorilor la 1.379, a spus OSDO, care se sprijină pe o reţea de activişti şi surse medicale din spitale civile şi militare de pe teritoriul întregii ţări. Organizaţia precizează că bilanţurile sale înregistrează victime civile, militare şi rebele.

"Este necesar să se adauge 574 de persoane ucise, a căror identitate nu a putut să fie stabilită", a declarat preşedintele ONG-ului, Rami Abdel Rahmane, numărul morţilor ajungând, astfel, după 20 de luni de conflict, la 40.129.

Aceste bilanţuri nu cuprind însă mii de persoane dispărute în detenţie şi nici morţii din rândul miliţiilor proregim "shabbihas".

La sfârşitul lui octombrie, mediatorul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, a propus un armistiţiu, cu ocazia sărbătorii musulmane de Al-Adha, încălcat după doar câteva ore de la anunţarea acestuia.

Comunitatea internaţională, profund divizată, nu reuşeşte să găsească  o soluţie la conflict, regimul de la Damasc având aliaţi influenţi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, şi anume Rusia şi China, care blochează orice rezoluţie care să îl condamne.



×
Subiecte în articol: Siria morti Siria
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close