Antena 3 CNN Externe Raport ONU: Peste 250 de milioane de copii din lume sunt ANALFABEŢI

Raport ONU: Peste 250 de milioane de copii din lume sunt ANALFABEŢI

Raport ONU: Peste 250 de milioane de copii din lume sunt ANALFABEŢI
31 Ian 2014   •   12:20

Cel puţin 250 de milioane de copii, din totalul de 650 de milioane din lume, care se încadrează la vârsta pentru a urma cursurile de şcoală primară, nu ştiu încă să citească, să scrie sau să efectueze exerciţii de matematică elementară, se arată într-un raport al agenţiei de educaţie din cadrul ONU, preluat de AP.

Potrivit acestui document, 130 de milioane de copii din clasele elementare nu au atins nici măcar un criteriu mediu de învăţare, în vreme ce 120 de milioane îşi petrec foarte puţin timp sau deloc în sălile de curs. Pe lângă aceştia, 57 de milioane de copii nu au intrat niciodată până acum într-o şcoală.

Echipa independentă, care a întocmit acest raport pentru UNESCO, Organizaţia Culturală, Ştiinţifică şi Educaţională a ONU, a calculat că pierderile guvernamentale se ridică la peste 129 de miliarde de dolari anual, datorate interesului scăzut al autorităţilor privind soluţionarea acestei probleme.

Potrivit unui oficial UNESCO, Vibeke Jensen, "criza globală din învăţământ" este în principal cauzată de lipsa cadrelor didactice bine pregătite, în special în regiunile cele mai sărace din lume.
"Avem nevoie să recrutăm peste cinci milioane de profesori până în 2015 şi trebuie să depunem eforturi mai mari pentru sprijinirea acestora în demersul lor de a garanta copiilor dreptul la o educaţie gratuită şi de calitate", a precizat şi Directorul General UNESCO, Irina Bokova.

Conform organizaţiei internaţionale, asigurarea unui astfel de învăţământ, în statele slab dezvoltate ale lumii, poate aduce creşterea productivităţii interne cu 23%, pe o perioadă de 40 de ani.

Din păcate însă, se estimează că cel puţin jumătate dintre copiii de vârsta şcolii nu vor intra niciodată într-o sală de curs. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt din ţările arabe şi din regiunea sub-sahariană.
În alte 14 ţări din lume, peste un milion de copii, din fiecare stat enumaerat, nu merg la şcoală din diverse motive. Numărul cel mai mare al acestora se înregistrează în China, Afganistan, Congo, Somalia, Sudan şi Tanzania.


×
Subiecte în articol: raport ONU
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close