Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 500. Kremlinul reacţionează la întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia

Război în Ucraina, ziua 500. Kremlinul reacţionează la întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia

Război în Ucraina, ziua 500. Întoarcerea în Ucraina a cinci comandanţi ucraineni care se aflau în Turcia reprezintă o "încălcare flagrantă" a acordului pentru schimbul de prizonieri care a fost negociat de Ankara anul trecut, a reacţionat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Război în Ucraina, ziua 500. Kremlinul reacţionează la întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iul 2023   •   21:45

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski s-a întors în Ucraina, din Turcia, cu comandanţii Regimentului Azov
  • Mercenarii lui Prigojin se pregătesc să plece în Belarus
  • Prin livrarea armelor cu dispersie, Washingtonul devine complice la decesele în rândul civililor, reacţionează Rusia
  • Recean: Acest război injust trebuie să se termine acum
  • Marea Britanie: Peste 8.700 de civili au murit în Ucraina
  • Evgheni Prigojin spune că Vladimir Putin a fost minţit şi că războiul nu era necesar
  • Volodimir Zelenski, mesaj de pe Insula Şerpilor pentru a comemora 500 de zile de război
  • Casa Albă confirmă decizia privind furnizarea de muniţie cu fragmentare Ucrainei 
  • Marea Britanie cere Rusiei să nu pericliteze Centrala Zaporpjie și să permită accesul experților AIEA
  • Lukașenko a pregătit un adevărat oraș pentru mercenarii Wagner, care însă n-au mai venit în Belarus
  • Jens Stoltenberg anunță ce va primi Ucraina la summit-ul NATO din Lituania

Update 21.45. Întoarcerea în Ucraina a cinci comandanţi ucraineni care se aflau în Turcia reprezintă o "încălcare flagrantă" a acordului pentru schimbul de prizonieri care a fost negociat de Ankara anul trecut, a reacţionat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce preşedintele Volodimir Zelenski, care s-a întors de la Istanbul, a anunţat că i-a adus cu el acasă pe cei cinci foşti luptători de la uzina Azovstal din Mariupol, relatează The Guardian.

Update 19.30. Cinci lideri militari ucraineni, printre care comandanții Regimentului Azov Denis Prokopenko și Sviatoslav Palamar s-au întors astăzi în Ucraina, împreună cu președintele Volodimir Zelenski.

În timpul unui asediu rusesc, luptătorii ucraineni care apărau uzina siderurgică din Mariupol au fost forțați să se predea. Moscova i-a eliberat pe unii dintre ei în timpul unui schimb de prizonieri intermediat de Ankara, în condiții care impuneau comandanților să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului.

Zelenski a postat pe Twitter un videoclip cu ei urcându-se în avion alături de el: "Ne întoarcem acasă din Turcia și ne aducem eroii acasă".

Update 18.05. Mercenarii lui Evgheni Prigojin se pregătesc să se mute în Belarus în conformitate cu termenii acordului care a dezamorsat revolta lor împotriva conducerii militare a Rusiei, a declarat un comandant de rang înalt al companiei militare private Wagner, relatează Reuters.

Anton Elizarov, al cărui nume de război este "Lotus", a fost citat sâmbătă de un canal Telegram spunând că luptătorii Wagner sunt acum în vacanţă până la începutul lunii august, la ordinul lui Prigojin, înainte de a se muta în Belarus.

Update 17.45. Rusia a estimat sâmbătă că livrarea bombelor cu dispersie pentru Ucraina de către SUA înseamnă o ''recunoaştere a slăbiciunii'' şi va face Washingtonul ''complice'' la decesele în rândul civililor provocate de acest tip de arme, transmite AFP.

''Transferul de arme cu dispersie este un gest de disperare şi o recunoaştere a slăbiciunii în contextul eşecului pretinsei contraofensive ucrainene'', a indicat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

La rândul său, Ministerul de Externe rus a denunţat ''tentativa cinică de a prelungi agonia autorităţilor ucrainene actuale fără a le păsa de victimele civile'' pe care le poate cauza acest tip de bombe.

Update 17.10.  "Acest război injust trebuie să se termine acum", transmite sâmbătă premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, la 500 de zile de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

"Astăzi se împlinesc 500 de zile de la începutul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Un război în care au fost pierdute nenumărate vieți, familii au fost despărțite și numeroase localități au fost spulberate. Țara noastră este solidară cu poporul curajos al Ucrainei. Acest război injust trebuie să se termine acum", a scris prim-ministrul Dorin Recean pe Twitter.

Sâmbătă se împlinesc 500 de zile de la începutul războiului din Ucraina.

Update 16.15. Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a avut prima apariţie publică după ce Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner au avut tentativa de lovitură militară de stat. Şoigu şi-a făcut apariţia chiar în Districtul Militar Sud ce acoperă chiar zona ocupată de forţele conduse de Prigojin în urmă cu două săptămâni.

Update 15.50. Ministerul britanic al Apărării susține că peste 8.700 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, potrivit Sky News.

Statistica realizată de britanici a fost prezentată în momentul în care se împlinesc 500 de zile de la începutul războiului. Potrivit ministerului britanic, începând cu luna mai, au fost înregistrate peste 700 de atacuri asupra unităților medicale și a personalului medical.

Cel puțin 8.766 de civili au fost uciși, a mai anunțat Ministerul britanic al Apărării care citează ONU. Dintre victime, peste 400 au fost copii.

Update 14.20. Reprezentanții unei unități militare din Ucraina au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea de drone. Cei mai generoși donatori vor primi dreptul de a scrie mesaje pe dronele achiziționate, potrivit Sky News.

Ucrainenilor li s-a oferit posibilitatea de a scrie un mesaj pe o dronă în cadrul unei campanii de strângere de fonduri. Acțiunea a fost organizată de unitatea Sokol din Odesa, a anunțat, pe Telegram, un purtător de cuvânt al Armatei Voluntare Ucrainene din sudul țării, Serghei Bratchuk.

„Armata lucrează în direcția sud cu drone FPV, iar aceasta este cea mai eficientă armă acum. Ei cer ajutor pentru a colecta 10 astfel de drone. Prețul uneia este de 11.800 de grivne ucrainene (aproximativ 250 de lire sterline n.r.)”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Update 13.50. Evgheni Prigojin, liderul Grupului Wagner, a recunoscut că invadarea Ucrainei s-a bazat pe minciuni şi războiul nu era necesar.

Într-un interviu care circulă pe reţelele sociale, Prigojin spune că Vladimir Putin a luat decizia de a porni războiul pentru că a fost minţit de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, care avea nevoie de război pentru a deveni mareşal.

Update 13.40. Aflat în Turcia, acolo unde s-a întâlnit cu preşedintele Erdogan, Volodimir Zelenski a declarat că Rusia se comportă ca şi cum ar deţine toată Marea Neagră. De cealaltă parte, Recep Erdogan a precizat că Ucraina merită să fie membră a NATO.

Update 13.15. Cel puțin șase persoane au fost ucise și cinci au fost rănite într-un atac cu obuze rusești în Liman, a declarat guvernatorul ucrainean, Pavlo Kyrylenko.

O zonă rezidențială din orașul aflat în estul țării a fost lovită, iar poliția se află la fața locului, a explicat guvernatorul regional din Donețk. O casă și un magazin au fost avariate în urma atacului.

"În jurul orei 10.00, rușii au lovit orașul cu mai multe lansatoare de rachete, vizând sectorul privat", a scris guvernatorul pe Telegram. Orașul Liman este un nod feroviar cheie în estul regiunii Donețk.

Update 11.20. Volodimir Zelenski îşi continuă turul de forţă în Europa. După Cehia, Slovacia şi Bulgaria, preşedintele ucrainean a ajuns în Turcia. În această dimineaţă, liderul de la Kiev a mers pe Insula Şerpilor pentru a comemora 500 de zile de la începerea războiului.

Update 09.40. Krivoi Rog, orașul natal al lui Volodimir Zelenski, a fost atacat cu drone în cursul nopții, a declarat guvernatorul ucrainean, Serhiy Lysak. De obicei, orașul este vizat de ruși în momentele simbolice, iar sâmbătă se împlinesc 500 de zile de la începutul războiului din Ucraina.

Un bărbat în vârstă de 26 de ani a fost rănit în urma atacului nocturn și mai multe depozite au fost distruse, a mai spus Serhiy Lysak.

„În timpul nopții, inamicul a atacat Krivoi Rog. A folosit drone. Au fost două incendii deodată. În total, focul a acoperit 360 de metri pătrați. Salvatorii l-au stins. Mai multe depozite au fost distruse, echipamente și mașini au fost stricate”, a anuntat guvernatorul ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a întâlnit, la Istanbul, cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

"Închei o zi aglomerată în Turcia. Negocierile cu președintele Recep Tayyip Erdogan s-au referit la coordonarea pozițiilor privind Formula de pace, la summitul NATO, garanțiile de securitate și Inițiativa cerealelor.

De asemenea, au fost discuții privind reconstrucția Ucrainei și contracte în domeniul apărării", a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Telegram, potrivit cotidianului Le Monde.

Anterior, Volodimir Zelenski a efectuat vizite în Bulgaria, Cehia și Slovacia.

Administrația de la Moscova a semnalat în mai multe rânduri că nu are "niciun motiv" să accepte prelungirea Acordului cerealelor, semnat cu Ucraina prin intermediul Națiunilor Unite și Turciei.

Moscova este nemulțumită că nu sunt aplicate clauzele privind facilitarea exporturilor de cereale și fertilizatori din Rusia.

Război în Ucraina, 7 iulie | "Lipsa unității NATO față de aderarea Ucrainei și Suediei slăbește alianța", spune Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, 6 iulie | Bilanțul bombardamentelor ruse din Liov a ajuns la cinci morți și zeci de răniți

Război în Ucraina, 5 iulie AIEA a dezvăluit ce a găsit în urma inspecției la centrala nucleară Zaporojie 

Război în Ucraina, 4 iulie Rusia acuză SUA și NATO că susțin atacurile cu drone ale Ucrainei pe teritoriul rus

Război în Ucraina, 3 iulie Ucraina a recucerit 37,4 kilometri pătrați din teritoriul ocupat anterior de Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close