Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 495 | Ucraina a recucerit 37,4 kilometri pătrați din teritoriul ocupat anterior de Rusia

Război în Ucraina, ziua 495 | Ucraina a recucerit 37,4 kilometri pătrați din teritoriul ocupat anterior de Rusia

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 23:02 03 Iul 2023 Modificat la 23:51 03 Iul 2023
volodimir-zelenski-vizita-frontul-din-vuhledar
Război în Ucraina, ziua 495 | Ucraina a recucerit 37,4 kilometri pătrați din teritoriul ocupat anterior de Rusia Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Trupele ucrainene avansează pe flancul sudic în zona Klishchiivka din regiunea Donețk
  • Scholz i-a reiterat sprijinul lui Zelenski. Cei doi lideri cer prelungirea Acordului cerealelor
  • Cel puțin doi morți după un atac cu drone în orașul Sumî, din Ucraina
  • Kremlinul este pesimist în privința reînnoirii acordului de transport al cerealelor din Marea Neagră
  • Tancurile rusești bombardează regiunea Harkov
  • China vrea să intensifice cooperarea militară cu Rusia
  • Moscova spune că 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina se află acum în Rusia
  • FSB anunță că ar fi dejucat un complot ucrainean menit să-l ucidă pe șeful peninsulei Crimeea
  • La Haga își desfășoară activitatea Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune, ICPA
  • Șeful Wagner, acuzat în Rusia că "și-a pierdut mințile" din cauza sumelor uriașe primite de la stat
  • Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina a murit după ce a fost rănită în pizzeria distrusă de ruși la Kramatorsk
  • Zelenski ia cerut lui Rishi Sunak arme cu rază mai lungă de acțiune
  • Forțele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei
    Zelenski: "Țărmurile ucrainene nu vor tolera niciodată ocupantul"

Update 23:00 Trupele ucrainene avansează pe flancul sudic în zona Klishchiivka din regiunea Donețk.

"Trupele noastre avansează cu bătălii pe flancul sudic în zona Klishchiivka. În același timp, luptele continuă pe flancul nordic", a postat pe Telegram viceministrul apărării al Ucrainei Hanna Maliar .

Acesta a mai raportat că situația în direcția Bakhmut a escaladat din nou.

Astăzi, rușii au încercat și ei să avanseze în această direcție, dar nu au reușit, în timp ce forțele de apărare ale Ucrainei au avut un oarecare succes.

"Cu toate acestea, situația se schimbă foarte rapid. Controlul asupra acelorași poziții poate fi pierdut și recâștigat de două ori pe zi.

Inamicul reacționează activ la toate acțiunile noastre și creează trei linii de apărare în direcții amenințătoare", a explicat Maliar.

Situația din orașul Bakhmut este, de asemenea, tensionată. Trupele ruse din oraș deschid în mod constant focul, încercând să perturbe logistica și să provoace cele mai mari pierderi posibile forțelor de apărare ale Ucrainei.

"În același timp, apărătorii noștri nu permit inamicului să se deplaseze în jurul orașului și să lovească cu foc pozițiile inamice”, a adăugat Maliar.

Update 21:20 Scholz i-a reiterat sprijinul lui Zelenski. Cei doi lideri cer prelungirea Acordului cerealelor.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a reafirmat, luni, sprijinul pentru Ucraina, într-o conversaţie cu preşedintele Volodimir Zelenski, iar cei doi lideri au exprimat speranţa că Rusia va accepta prelungirea Acordului cerealelor.

"Cancelarul Olaf Scholz a discutat astăzi, prin telefon, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situaţia politică, militară şi umanitară din Ucraina.

Preşedintele Zelenski a mulţumit Guvernului german pentru sprijinul militar, în special pentru consolidarea apărării antiaeriene şi a sistemelor de artilerie", anunţă Guvernul de la Berlin, potrivit unui comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

"Cancelarul Germaniei a evidenţiat solidaritatea fermă cu Ucraina în contextul agresiunii Federaţiei Ruse. Cancelarul a anunţat că Germania va continua susţinerea pentru Ucraina, inclusiv din punct de vedere militar, în cooperare strânsă cu partenerii europeni şi internaţionali.

Cancelarul Scholz şi preşedintele Zelenski au pledat pentru prelungirea Acordului cerealelor, semnat sub egida Naţiunilor Unite, după data de 17 iulie, argumentând că Acordul contribuie la îmbunătăţirea situaţiei alimentare la nivel mondial", a precizat Guvernul german.

Update 20:20 Cel puțin doi morți după un atac cu drone în orașul Sumî, din Ucraina.

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte 19 au fost rănite, luni, într-un atac cu drone rusești asupra orașului Sumî din nordul Ucrainei, au anunțat autoritățile locale, citate de Reuters.

O clădire oficială și două clădiri rezidențiale au fost avariate în atacul efectuat cu patru drone, a precizat administrația regională din Sumî pe aplicația de mesagerie Telegram.

Imagini de la fața locului postate de serviciul public de urgență din Ucraina au arătat clădiri distruse și curți în care era împrăștiat moloz, în timp ce salvatorii se luptau să stingă un incendiu.

O altă alertă de raid aerian a fost declarată în regiunea Sumî la câteva ore după atacul de dimineață, forțele aeriene ucrainene avertizând că mai multe drone ar putea fi pe drum.

Armata Kievului a raportat anterior, luni, că a doborât 13 din cele 17 drone Shahed de fabricație iraniană lansate de Moscova în cursul nopții, într-un atac separat asupra mai multor părți ale țării.

Rusia, care a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, a intensificat atacurile aeriene împotriva Ucrainei în ultimele săptămâni, iar Ucraina a lansat o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul ocupat.

Update 19:30 Kremlinul este pesimist în privința reînnoirii acordului de transport al cerealelor din Marea Neagră.

Rusia este pesimistă în ceea ce privește perspectivele de reînnoire a acordului privind cerealele din Marea Neagră, deoarece nu s-a înregistrat niciun progres în implementarea acordurilor de însoțire care se referă la exporturile rusești, a declarat luni Kremlinul, citat de Reuters.

Financial Times a relatat luni că Uniunea Europeană ia în considerare o propunere ca Banca Agricolă Rusă să înființeze o filială pentru a se reconecta la rețeaua financiară globală, ca un stimulent pentru ca Moscova să prelungească acordul.

Acordul, în baza căruia Rusia a garantat siguranța navelor de cereale care se îndreaptă spre și dinspre porturile ucrainene prin apele pe care le controlează, urmează să expire la 18 iulie, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unui briefing că nu există "prea multe speranțe” că va fi prelungit.

Atunci când acordul a fost semnat în iulie 2022, ONU și Rusia au semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere prin care ONU se angaja să faciliteze accesul neîngrădit al îngrășămintelor rusești și al altor produse pe piețele globale.

Pentru a îndeplini memorandumul, Rusia spune că trebuie îndeplinite mai multe condiții, inclusiv readmiterea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) în sistemul internațional de plăți bancare internaționale cu sediul în Belgia, SWIFT.

Rugat să comenteze raportul FT, Peskov a declarat: "Până în prezent nu avem nimic de raportat cu privire la punerea în aplicare a acelei părți a acordului care a vizat partea rusă.

Deocamdată, declarăm că această parte a acordurilor nu este încă îndeplinită. Încă mai este timp până ca termenul să expire, dar nu există prea multe speranțe”.

Rosselkhozbank nu a răspuns la o solicitare a Reuters de a comenta raportul FT sau cu privire la stadiul oricăror discuții cu UE.

Update 18:40 Tancurile rusești bombardează regiunea Harkov.

Forțele ruse deschid focul în satul Kozacha Lopan, regiunea Harkov, folosind tancuri. Oamenii nu au fost răniți, dar casele au fost avariate.

Viacheslav Zadorenko, șeful administrației militare a orașului Derhaci, a scris acest lucru pe Telegram, relatează Ukrinform.

"Inamicul a lansat atacuri cu tancuri asupra Kozacha Lopan. Potrivit informațiilor preliminare, niciunul dintre locuitorii locali nu a fost rănit, dar animalele au fost rănite", se arată în raport.

Potrivit lui Zadorenko, mai multe case au fost grav avariate. Ferestrele au fost sparte, pereții și acoperișurile au fost parțial distruse de bombardamente.

Update 17:30 China vrea să intensifice cooperarea militară cu Rusia.

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a reafirmat, luni, cooperarea strânsă în relaţiile militare dintre China şi Rusia, în cursul primei întâlniri cu un oficial militar rus de după revolta de scurtă durată a Grupului paramilitar rus Wagner, informează agenţia The Associated Press.

Li Shangfu s-a întâlnit luni, la Beijing, cu amiralul rus Nikolai Ievmenov, comandantul Forţelor Navale ruse.

Ministrul chinez al Apărării a declarat că Beijingul speră să intensifice contactele, exerciţiile militare comune şi alte forme de cooperare care ar aduce relaţiile dintre China şi Rusia "la noi niveluri", a transmis Ministerul chinez de Externe.

"Forţele Navale din China şi Rusia au contacte strânse şi interacţiuni frecvente.

Sperăm că vor fi intensificate comunicaţiile la toate nivelurile, că vom organiza cu regularitate antrenamente comune, patrule şi exerciţii", a afirmat Li Shangfu.

China a refuzat să condamne invazia militară rusă în Ucraina şi s-a plasat de partea Moscovei, acuzând Statele Unite şi NATO că provoacă Moscova şi alimentează confruntările militare soldate cu victime prin furnizarea de armament forţelor ucrainene.

Beijingul a anunţat însă că nu furnizează Moscovei armament.

În contextul rebeliunii eşuate a Grupului paramilitar rus Wagner, Beijingul a anunţat că susţine eforturile Moscovei "de stabilizare a situaţiei". Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, omologul său chinez, Xi Jinping, şi premierul Indiei, Narendra Modi, se vor întâlni marţi, într-o reuniune prin videoconferinţă a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, un forum creat de Moscova şi Beijing pentru contracararea alianţelor occidentale din estul Asiei şi din zona Oceanului Indian.

Update 16:45 Moscova spune că 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina se află acum în Rusia.

Rusia a adus aproximativ 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina pe teritoriul rusesc, a declarat duminică noaptea Grigori Karasin, șeful comitetului internațional din cadrul Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, potrivit Reuters.

"În ultimii ani, 700.000 de copii au găsit refugiu la noi, fugind de bombardamentele din zonele de conflict din Ucraina”, a scris Karasin pe canalul său de mesagerie Telegram.

Rusia a lansat o invazie la scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022.

Moscova spune că progranul său de a aduce copii din Ucraina pe teritoriul rusesc are ca scop protejarea orfanilor și a copiilor abandonați în zona de conflict.

Cu toate acestea, Ucraina spune că mulți copii au fost deportați ilegal, iar Statele Unite spun că mii de copii au fost scoși cu forța din casele lor.

Cea mai mare parte a mișcărilor de persoane și copii a avut loc în primele câteva luni de război și înainte ca Ucraina să înceapă marea contraofensivă pentru a recâștiga teritoriile ocupate în est și sud la sfârșitul lunii august.

În iulie 2022, Statele Unite au estimat că Rusia a "deportat cu forța” 260.000 de copii, în timp ce Ministerul ucrainean al Integrării Teritoriilor Ocupate, afirmă că 19.492 de copii ucraineni sunt considerați în prezent ca fiind deportați ilegal.

Update 15:00. Ucraina a reluat 37,4 km pătrați de teritoriu ocupat anterior de Rusia în ultima săptămână, relatează Reuters.

Ucraina a recuperat 9 km pătrați în ultima săptămână de-a lungul frontului de est "ca urmare a îmbunătățirii poziției operaționale tactice și a alinierii liniei frontului", a spus Maliar.

În sud, Ucraina a recâștigat 28,4 km pătrați de teritoriu, ducând suprafața totală a teritoriului recucerit de-a lungul acelui front la 158,4 km pătrați, a adăugat Maliar.

Update 14:05.  Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că forțele ucrainene fac progrese în contraofensiva sa de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia.

Pe Telegram, Zelenski a scris: "Săptămâna trecută a fost dificilă pe linia frontului. Dar facem progrese. Mergem înainte, pas cu pas! Le mulțumesc tuturor celor care apără Ucraina, tuturor celor care conduc acest război spre victoria Ucrainei!".

Între timp, o persoană a fost ucisă într-un atac cu dronă asupra unei clădiri rezidențiale din orașul ucrainean Sumî, a anunțat ministerul ucrainean al apărării.

Actualizare 13.00.  Trupele rusești au atacat orașul Sumî, astăzi, 3 iulie. În orașul a fost emisă o alertă de raid aerian, iar locuitorii au fost îndemnați să rămână în adăposturi, potrivit publicației Pravda.

Oleksandr Lysenko, primarul orașului Sumî, a raportat că s-au auzit explozii în oraș și că au fost desfășurate forțe de apărare aeriană.

Update 11:56  Rusia a lansat 17 drone de atac Shahed 136/131 asupra Ucrainei, luni dimineață, 13 dintre ele fiind doborâte de forțele ucrainene.

Anunțul a fost făcut de oficialii de la Kiev.

Dronele care au scăpat apărării antiaeriene nu și-au atins țintele, susțin sursele militare ucrainene, precizând că apărarea antiaeriană sa activat în regiunile sudice, estice și centrale.

Actualizare 10:45. Agenția rusă de stat TASS relatează că forțele de securitate ruse ar fi dejucat un complot vizând asasinarea liderului impus de Moscova în Crimeea.

Potrivit sursei citate, Serghei Aksionov urma să fie ucis într-o mașină capcană.

"O tentativă de asasinare a șefului Republicii Criea, Serghei Aksionov, organizată de servicii speciale ale Ucrainei a fost reprimată. Atentatorul nu a avut timp să ducă la bun sfârșit intenția criminală, deoarece a fost reținută", se spune într-un comunicat. FSB, serviciul rus de securitate.

Un clip video menționat de sursa citată înfățișează un bărbat aflat în detenție, care mărturisește că a fost recrutat de servicii speciale ucrainene.

Federația Rusă a anexat ilegal Crimeea în 201 iar Ucraina a anunțat, după invazia rusă, că intenționează să alunge trupele Moscovei din această peninsulă și să o citească în granițele naționale.

Update 10:21 O instituție internațională pentru investigarea invaziei Rusiei în Ucraina deschide birourile, luni, la Haga, în ceea ce presă internațională, a fi un prim pas către o posibilitate de tribunal penal pentru liderii Moscovei.

Agenția France-Presse relatează în cadrul Centrului Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA) iau parte procurorii de la Kiev, din statul Uniunii Europene, din SUA și de la Curtea Penală Internațională, CPI.

ICPA va investiga și va aduna probe, într-o mișcare văzută ca un pas intermediar înainte de crearea unui tribunal special care i-ar putea aduce în fața justiției pe oficiali ai Kremlinului, responsabilitatea pentru declanșarea războiului din Ucraina.

Printre cei care susțin declarații cu ocazia inaugurării ICPA se numără procurorul general ucrainean Andrii Kostin, procurorul CPI, Karim Khan, procurorul general adjunct al SUA, Kenneth Polite și comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Update 09:23 .

Suma globală a finanțării asigurate de Rusia pentru Wagner s-ar ridica la echivalentul a nouă miliarde de euro. 

Acuzațiile au fost lansate de unul dintre propagandiștii Kremlinului într-o emisiune la televiziunea de stat.

Remarcabil este faptul că aceste acuzații susținute de date financiare precise vin după ce Evgheni Prigojin s-a refugiat în Belarus împreună cu o parte dintre combatanții săi, ca urmare a eșecului rebeliunii armate de acum aproape două săptămâni.

Refugiul acordat de Belarus a fost moneda de schimb pentru ca Prigojin să oprească trupele sale din marșul spre Moscova.

Update 09:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că a vorbit cu premierul britanic Rishi Sunak despre nevoia Ucrainei de a primi arme cu rază de acțiune mai lungă, relatează CNN.

Zelenski a precizat și-a prezentat poziția în timpul unei convorbiri telefonice cu premierul britanic. El i-a mulțumit lui Sunak pentru organizarea Conferinței de redresare a Ucrainei de la Londra din această săptămână „și pentru rolul de lider al Regatului Unit în consolidarea sprijinului internațional pentru Ucraina”.

Președintele ucrainean a arătat că Rusia își intensifică producția de rachete fabricate cu componente occidentale și a subliniat necesitatea de a crește presiunea sancțiunilor internaționale asupra Moscovei.

Marea Britanie a furnizat Kievului rachete Storm Shadow, care au o rază de acțiune mai mare decât alte rachete furnizate de Occident.

Update 08:30 Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina a murit după ce a fost rănită în urma tirului rusesc cu rachete de croazieră care a distrus o pizzerie în orșaul Kramatorsk. 

Ea a decedat în data de 1 iulie la spitalul Mecinikov din Dnipro, potrivit unui anunț făcut de grupul pentru libertatea de exprimare PEN.

Victoria Amelina este autoarea romanului Dom's Dream Kingdom, publicat în 2017 și nominalizat la premiul UNESCO pentru orașele literaturii și la premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Scriitoarea lucra la documentarea crimele de război rusești din timpul invaziei și a fost spitalizată cu fracturi craniene după atacul rusesc cu rachete care a distrus, marțea trecută, restaurantul Ria Pizza din Kramatorsk.

Ea însoțea în oraș o delegație de jurnaliști și scriitori columbieni, dintre care unii au fost răniți de explozia rachetei rusești.

Deflagrația a ucis pe loc 12 oameni, inclusiv patru copii, și a rănit alte câteva zeci de persoane.

Moartea Amelinei ridică la 13 numărul deceselor în urma atacului de marți.

Update 07:03 Forțele ruse avansează în patru zone de pe linia frontului din estul Ucrainei, unde au loc "lupte aprige", a declarat duminică ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Ganna Maliar, potrivit presei internaționale.

"Inamicul avansează în sectoarele Avdiivka, Mariinka, Lîman", a scris ministrul ucrainean pe Telegram. "De asemenea, rușii avansează și în sectorul Svatovoe", a adăugat Maliar.

"Situația este destul de dificilă", a continuat ea, adăugând că "peste tot se duc lupte aprige".

În ceea ce privește trupele ucrainene, acestea avansează cu "un succes parțial" pe flancul sudic al orașului Bahmut, în est, precum și în apropiere de Berdiansk şi Melitopol, în zona sudică a frontului, a precizat ministrul ucrainean.

Zelenski: "Ţărmurile ucrainene nu vor tolera niciodată ocupantul"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică seară, că inamicul "cu siguranță nu va dicta condițiile din Marea Neagră", iar ocupanții vor trebui să se teamă să se apropie de "Crimeea ucraineană".

El a spus că s-a deplasat la Odesa în primul rând pentru a-i felicita pe luptătorii din Marina ucraineană.

"Este suficient să ne amintim ce ambiții avea Rusia la începutul agresiunii la scară largă și ce ambiții sunt acum pe fundul Mării Negre.Mulțumesc fiecărui războinic al Marinei ucrainene - tuturor marinarilor, tuturor pușcașilor marini, tuturor comandanților Marinei noastre, artileriștilor, aviatorilor navali, operatorilor de drone.

Le mulțumesc războinicilor din flotila fluvială. Vă mulțumesc tuturor! Am avut onoarea de a-i premia pe cei mai buni și i-am felicitat pe cadeții Institutului Forțelor Navale al Academiei noastre maritime din Odesa.

I-am vizitat pe militarii răniți în spital. Le doresc tuturor o recuperare rapidă (...)

Cu siguranță, inamicul nu va dicta condițiile din Marea Neagră, iar ocupanții vor trebui să se teamă să se apropie de Crimeea noastră ucraineană și de coasta noastră din Marea Azov, așa cum navele rusești se tem deja să se apropie de coasta noastră din Marea Neagră", a declarat Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, 2 iulie Zelenski a vizitat Odesa unde s-a informat cu privire la situaţia din Marea Neagră

Război în Ucraina, 1 iulie | Șeful CIA a fost informat, la Kiev, despre contraofensivă și deschiderea negocierilor cu Moscova pentru încetarea focului 

Război în Ucraina, 30 iunie | Serghei Șoigu, ministrul denunțat de Wagner drept incompetent și corupt, are un palat de 18 milioane de dolari la Moscova

Război în Ucraina, 29 iunie Activista de mediu Greta Thunberg sa întâlnit cu președintele Zelenski la Kiev

Război în Ucraina, 28 iunie Zelenski a declarat că Ucraina este "pe drumul spre victorie"

×
Etichete: Război Ucraina
x close