Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 493 | Șeful CIA a fost informat, la Kiev, despre contraofensivă și deschiderea negocierilor cu Moscova pentru încetarea focului 

Război în Ucraina, ziua 493 | Șeful CIA a fost informat, la Kiev, despre contraofensivă și deschiderea negocierilor cu Moscova pentru încetarea focului 

Război în Ucraina, ziua 493. Ultima contraofensivă a Ucrainei este „mai lentă decât se aștepta", dar avansează totuși, a declarat un general american de top.

Război în Ucraina, ziua 493 | Șeful CIA a fost informat, la Kiev, despre contraofensivă și deschiderea negocierilor cu Moscova pentru încetarea focului 
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2023   •   20:04

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă că persistă o „amenințare serioasă” la centrala nucleară Zaporojie
  • FSB „a primit ordin să îl ucidă” pe Evgheni Prigojin, potrivit unui lider ucrainean
  • Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă „anumiți” parteneri occidentali că trag de timp în ceea ce privește planurile de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16
  • Generalul american Mark Milley: "Contraofensiva lansată de Ucraina va fi foarte lungă, dificilă și sângeroasă"
  • Șeful CIA a fost informat, la Kiev, despre contraofensivă și deschiderea negocierilor cu Moscova pentru încetarea focului
  • Doi civili uciși în Donețk, după ce o rachetă rusească Iskander a lovit o școală
  • Sanchez: "Sprijinul UE pentru Ucraina continuă până când pacea se reîntoarce în Europa"
  • Zelenski: Forțele ucrainene au scos din luptă peste o sută de mii de mercenari Wagner
  • Pedro Sanchez vizitează Ucraina la începutul președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene
  • ONU este îngrijorată de lipsa înregistrărilor de nave din Marea Neagră, în timp ce expiră acordul pentru cereale
  • Rusia dezminte că a început evacuarea centralei nucleare Zaporojie; Zelenski afirmă că ruşii pregătesc acolo un "act terorist"
  • Mircea Geoană crede că Ucraina va fi unul dintre 'egalii în jurul mesei NATO' la Summitul de la Vilnius
  • Serghei Șoigu, ministrul denunțat de Wagner drept incompetent și corupt, are un palat de 18 milioane de dolari la Moscova
  • CNN: Generalul "Armaghedon", membru VIP al grupării Wagner
  • Ucraina se pregătește pentru cazul în care Rusia aruncă în aer centrala nucleară Zaporojie

Update 20:04 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă că persistă o „amenințare serioasă” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, și a declarat că Rusia este „pregătită din punct de vedere tehnic” să provoace o explozie localizată la această instalație, potrivit Reuters.

Zelenski a citat serviciile secrete ucrainene ca sursă a informațiilor sale.

„Există o amenințare serioasă, deoarece Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic să provoace o explozie locală la centrală, ceea ce ar putea duce la o eliberare (de radiații)”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă comună la Kiev cu premierul spaniol în vizită, Pedro Sanchez.

El nu a oferit alte detalii. Serviciile de informații militare ucrainene au declarat anterior că trupele rusești au minat centrala.

Zelenski a cerut o mai mare atenție internațională față de situația de la instalația din sud-estul Ucrainei, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa. De asemenea, el a solicitat sancțiuni împotriva companiei nucleare de stat rusești Rosatom.

Sanchez a declarat că, prin vizita în capitala ucraineană în momentul în care Spania începe președinția semestrială rotativă a UE, a dorit să sublinieze sprijinul său pentru Ucraina. Spania va oferi un pachet financiar suplimentar de 55 de milioane de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta economia și întreprinderile mici, a spus el.

Centrala nucleară Zaporojie, situată în apropierea orașului Enerhodar din sudul Ucrainei, este ocupată de Rusia de la începutul lunii martie a anului trecut, la scurt timp după invazia Moscovei

Update 19:25 - Potrivit lui Kyrylo Boudanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), soarta liderului revoltei din Rusia, Evgheni Prigojin, a fost pecetluită: serviciile rusești plănuiesc să-l lichideze pe șeful grupului Wagner, la o săptămână după marșul eșuat asupra Moscovei, potrivit TF1.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR),Kyrylo Boudanov, crede că soarta liderului revoltei a fost pecetluită: serviciile rusești plănuiesc să-l lichideze pe șeful grupului Wagner, la o săptămână după marșul eșuat asupra Moscovei.

„Știm că sarcina de a-l ucide pe Prigojin a fost încredințată FSB-ului”, a declarat el într-un interviu preluat de ministrul ucrainean al Apărării. „Vor reuși ei să reușească? Timpul va spune. În orice caz, toate potențialele tentative de asasinat nu vor fi rapide. Vor avea nevoie de ceva timp pentru a-și dezvolta abordările respective și pentru a ajunge la un stadiu în care să fie pregătiți pentru o operațiune la scară largă. Dar vreau să subliniez că aceasta este o mare întrebare deschisă. Vor fi capabili să facă acest lucru? Vor îndrăzni să execute acest ordin?”, se întreabă Boudanov.

Aceste zvonuri privind un posibil asasinat al liderului Wagner nu sunt primele care apar. Președintele belarus Alexander Lukașenko, care l-a primit pe Evgheni Prigojin după tentativa de rebeliune a acestuia, a dar asigurări marți că a discutat cu omologul său rus.

„I-am spus lui Putin: putem să-l împușcăm, nu este o problemă. Fie la prima încercare, fie la a doua. Dar eu am spus: nu o faceți”, a declarat Lukașenko în fața unor oficiali belaruși, potrivit unei înregistrări video difuzate de canalul Telegram apropiat președinției, Pool Pervogo.

Update 17:40 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă „anumiți” parteneri occidentali că trag de timp în ceea ce privește planurile de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, relatează AFP.

„Au vreo idee cu privire la data la care Ucraina ar putea obține avioane F-16?”, le-a transmis Zelenski jurnaliștilor în timpul unei conferințe de presă susținute alături de premierul spaniol Pedro Sanchez, referindu-se la Occident.

„Nu există un calendar pentru misiunile de antrenament. Cred că unii parteneri trag de timp. De ce o fac? Nu știu”, a adăugat Zelenski.

La începutul lui iunie, Zelenski declara că a primit o ofertă „serioasă și solidă” din partea liderilor țărilor care sunt gata să furnizeze Kievului avioane de luptă F-16 și că așteaptă acordurile finale cu aliații Ucrainei.

„Partenerii noștri știu de câte avioane avem nevoie... Am primit deja estimări privind numărul (de avioane) de la unii dintre partenerii noștri europeni ... Este o ofertă serioasă și solidă”, afirma el.

Kievul așteaptă acum un acord final cu aliații săi, inclusiv „un acord comun cu Statele Unite", a mai spus Zelenski. Încă nu este clar care aliați ai Kievului sunt pregătiți să trimită avioanele în Ucraina.

Update 16:20 Lukașenko semnează o lege prin care instituțiile media din „țările neprietenoase” sunt interzise în Belarus

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a semnat o lege care permite ca instituțiile media din „țări neprietenoase” - cele care au impus sancțiuni împotriva Belarusului - să fie interzise în țară, a informat sâmbătă Pul Pervovo, o publicație de stat ce relatează despre activitățile lui Lukașenko.

Update 15:30 Contraofensiva Ucrainei va fi foarte dificilă, iar obținerea de câștiguri va dura mult timp și va fi "foarte sângeroasă".

Avertismentul vine de generalul de armată Mark Milley, șeful Statului Major Inter-Arme al armatei SUA.

Milley a declarat la Clubul Național de Presă din Washington că operațiunea contraofensivă a ucrainenilor "avansează în mod constant și își croiește drum prin câmpuri minate foarte dificile".

"500 de metri pe zi, 1.000 de metri pe zi, 2.000 de metri pe zi, genul acesta de lucruri", a exemplificat generalul.

"Războiul pe hârtie și războiul real sunt diferite. În războiul real, mor oameni reali. Pe acele linii de front, în acele vehicule, sunt oameni reali, iar cadavrele foarte reale ale celor căzuți sunt spulberate de explozibili puternici. Ceea ce am spus a fost că va dura șase, opt, zece săptămâni, va fi foarte dificil. Va fi (o contraofensivă) foarte lungă și extrem de sângeroasă. Și nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii în legătură cu toate acestea", a completat el.

Update 13:30 Premierul spaniol Pedro Sanchez discută, sâmbătă, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Este cea de-a treia vizită a lui Sanchez în Ucraina de la invazia Rusiei de anul trecut.

Vizita vine în contextul în care Spania preia, de sâmbătă, președinția semestrială rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

"Am vrut ca prima acțiune a președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene să fie în Ucraina împreună cu președintele Zelenski. Voi transmite guvernului său și parlamentului ucrainean toată solidaritatea europeană", a scris Sanchez pe Twitter.

"Vom menține sprijinul pentru poporul ucrainean până când pacea se va întoarce în Europa", a promis el.

Sanchez va susține un discurs în fața Parlamentului ucrainean și va susține o conferință de presă cu Zelenski, a precizat biroul său.

Update 12:30 Directorul CIA, William Burns, a călătorit recent în Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu oficiali ai serviciilor secrete ucrainene, potrivit unui oficial american.

"Directorul Burns a călătorit recent în Ucraina, așa cum a făcut-o în mod regulat de la începutul agresiunii recente a Rusiei, în urmă cu mai bine de un an. Ca și în alte călătorii, directorul CIA s-a întâlnit cu omologii săi din serviciile ucrainene și cu președintele Zelenski, reafirmând angajamentul SUA de a împărtăși informații pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești", a i-a spus oficialul american realizatorului CNN Jim Sciutto.

Oficialul a precizat că directorul Burns a călătorit la Kiev înainte de rebeliunea lui Evgheni Prigojin, care nu a fost un subiect de discuție.

The Washington Post a relatat în premieră despre cea mai recentă călătorie a lui Burns în Ucraina.

Publicația a scris că șeful CIA s-a întâlnit la începutul lunii iunie cu oficiali ucraineni care i-au dezvăluit o strategie de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia și de deschidere a negocierilor de încetare a focului cu Moscova până la sfârșitul anului.

Update 11:30 Doi civili au fost uciși și alți șase, răniți după ce o rachetă rusă lansată de la sol a lovit o școală aflată în districtul Serghiivka din Donețk, în estul Ucrainei.

Informația provine de la Statul Major al forțelor armate ucrainene, care a transmis, sâmbătă, o actualizare.

"Ca urmare a unui atac cu o rachetă de croazieră Iskander-K lansată de la sol asupra unei școli din Serghiivka, regiunea Donețk, doi civili au fost uciși, iar alți 6 au fost răniți. Școala a fost complet distrusă", se arată în actualizare.

Bombardamentele rusești asupra clădirilor rezidențiale din Antonivka, în regiunea Kherson, s-au soldat cu rănirea unei familii cu un copil și cu avarierea a aproximativ 30 de clădiri rezidențiale civile, a adăugat sursa citată.

Potrivit ucrainenilor, în cursul ultimei nopți forțele ruse au lansat opt rachete și au tras de peste 50 de ori cu MLRS (sisteme lansatoare de rachete multiple) asupra pozițiilor urcrainene și a infrastructurii civile din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Update 08:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că 21.000 de soldați Wagner au fost uciși de forțele ucrainene și alți peste 80.000 au fost răniți.

"Ei (Wagner - n.r.) aveau două categorii: mercenari profesioniști și cei mobilizați din închisori, carnea lor de tun. Trupele noastre au ucis 21.000 dintre ei și au rănit 80.000. Vestea bună este că am distrus cea mai motivată parte a forțelor ruse", a spus președintele Zelenski într-un interviu acordat publicației El Mundo.

De la revolta armată a lui Evgheni Prigojin împotriva Moscovei, rapoartele serviciilor de informații sugerează că șeful grupării de mercenari a fost forțat să anuleze activitatea acestora în Ucraina.

Zelenski a declarat că Ucraina va întări liniile defensive la granițele de nord ale țării din cauza rapoartelor despre relocarea Wagner în Belarus.

Update 08:00 Spania preia, sâmbătă, președinția semestrială rotativă a Consiliului Uniunii Europene și are multe probleme de rezolvat în perioada în mandatul său: pactul european privind migrația, regulile privind datoria şi reducerea dependenței blocului comunitar de țările terţe.

Spania preia președinția Consiliului UE într-o perioadă în care situația este tulbure în țară, în iulie urmând să aibă loc și alegeri la nivel național.

Cu toate acestea, premierul spaniol Pedro Sanchez a dat asigurări că alegerile parlamentare anticipate de la sfârșitul lunii iulie nu vor afecta președinția țării sale la Consiliul Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2023.

În timpul președinției spaniole a Consiliului UE, blocul comunitar va continua să susțină Ucraina. De altfel, Sanchez vizitează Ucraina pe 1 iulie. 

Update 00:01 Ultima contraofensivă a Ucrainei este „mai lentă decât se aștepta", dar avansează totuși, a declarat un general american de top, potrivit Sky News.

Vorbind în cadrul Clubului Național de Presă, generalul Mark Milley a declarat: "Nu am avut timp să discutăm despre acest lucru: Aceasta (n.r. contraofensiva ucraineană) avansează mai încet decât au prezis oamenii, dar nu mă surprinde".

„Avansează în mod constant, deliberat, își croiește drum prin câmpuri minate foarte dificile, etc.", a adăugat el.

Trupele ucrainene avansează în toate direcțiile contraofensivei împotriva forțelor de ocupație ruse, a declarat vineri un înalt responsabil din domeniul apărării, citat de Reuters.

De la începutul contraofensivei în această lună, Ucraina afirmă că ar fi preluat controlul asupra mai multor sate în sud-est, deși Rusia deține în continuare părți din teritoriul ucrainean în est, sud și sud-est.

„Dacă vorbim de toată linia frontului, în est ca și în sud, noi am preluat inițiativa strategică și avansăm în toate direcțiile”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Ganna Maliar, la televiziunea de stat ucraineană.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a ordonat comandanților armatei să consolideze sectorul militar de nord, după ce liderul grupării ruse de mercenari Wagner a sosit în Belarus, unde şi-ar putea stabili o bază, relatează vineri Reuters și Agerpres.

Șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi şi comandantul sectorului militar de nord, Sergii Naev, au primit misiunea de a implementa o serie de măsuri pentru a consolida această direcție, a anunțat Zelenski pe Telegram.

El mai a mai menționat că a avut o întâlnire cu responsabilii guvernamentali şi militari, la care a primit un raport din partea serviciilor de informații şi forțelor de securitate cu privire la situația din Belarus, țară învecinată la nord cu Ucraina și al cărei teritoriu a fost la începutul invaziei ruse platforma de lansare a ofensivei în nordul Ucrainei, zonă de unde între timp trupele ruse s-au retras pentru a se concentra în schimb pe estul şi sudul acestei țări.

În anunțul său, Zelenski nu a făcut nicio referire la Evgheni Prigojin, care s-a exilat în Belarus după rebeliunea pe care a lansat-o la sfârșitul săptămânii trecute pentru a înlătura conducerea militară rusă, pe care acuzat-o de incompetență în războiul din Ucraina.

Război în Ucraina, 30 iunie | Serghei Șoigu, ministrul denunțat de Wagner drept incompetent și corupt, are un palat de 18 milioane de dolari la Moscova

Război în Ucraina, 29 iunie Activista de mediu Greta Thunberg s-a întâlnit cu președintele Zelenski la Kiev

Război în Ucraina, 28 iunie Zelenski declară că Ucraina este "pe drumul spre victorie"

Război în Ucraina, 27 iunie Atac cu rachete asupra unor restaurante din Kramatorsk

Război în Ucraina, 26 iunie Război în Ucraina, ziua 488 | Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei

Război în Ucraina, 25 iunie Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, considerată o acțiune fără sens de către oficialii ucraineni

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close