Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 492 | Serghei Șoigu, ministrul denunțat de Wagner drept incompetent și corupt, are un palat de 18 milioane de dolari la Moscova

Război în Ucraina, ziua 492 | Serghei Șoigu, ministrul denunțat de Wagner drept incompetent și corupt, are un palat de 18 milioane de dolari la Moscova

Război în Ucraina, ziua 492. Preşedintele ucrainean a anunţat, joi, într-un discurs, că s-a întâlnit cu Grupul internaţional de lucru privind consecinţele de mediu ale războiului şi a discutat cu membrii acestuia în special despre “ecocidul’ de la Kahovka.

Război în Ucraina, ziua 492 | Serghei Șoigu, ministrul denunțat de Wagner drept incompetent și corupt, are un palat de 18 milioane de dolari la Moscova
Sursa foto: hepta / Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2023   •   21:20

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • ONU este îngrijorată de lipsa înregistrărilor de nave din Marea Neagră, în timp ce expiră acordul pentru cereale
  • Rusia dezminte că a început evacuarea centralei nucleare Zaporojie; Zelenski afirmă că ruşii pregătesc acolo un "act terorist"
  • Mircea Geoană crede că Ucraina va fi unul dintre 'egalii în jurul mesei NATO' la Summitul de la Vilnius
  • Serghei Șoigu, ministrul denunțat de Wagner drept incompetent și corupt, are un palat de 18 milioane de dolari la Moscova
  • CNN: Generalul "Armaghedon", membru VIP al grupării Wagner
  • Ucraina se pregătește pentru cazul în care Rusia aruncă în aer centrala nucleară Zaporojie
  • Șeful spionajului militar ucrainean: "FSB a primit misiunea de a-l asasina pe Evgheni Prigonin"
  • Sateliții au surprins mișcări la baza din Belarus unde ar fi ajuns mercenarii Wagner
  • Au avut loc 11 explozii în orașul portuar Berdiansk, ocupat de Rusia
  • Rusia reduce treptat personalul de la centrala nucleară Zaporojie
  • Zelenski propune legalizarea canabisului medical pentru ucrainenii răniți în război
  • Fiica generalului Serghei Surovikin a transmis că tatăl său nu a fost arestat
  • Serghei Surovikin, fostul șef al trupelor ruse din Ucraina, dispărut de patru zile
  •  Activista de mediu Greta Thunberg, în vizită la Kiev
  • Zelenski spune că va participa la summitul NATO doar dacă liderii vor da dovadă de „curaj”

Update 21:20 - ONU este îngrijorată de lipsa înregistrărilor de nave din Marea Neagră, în timp ce expiră acordul pentru cereale

ONU, care a ajutat la medierea acordului alături de Turcia, și-a exprimat îngrijorarea după ce nicio navă nouă nu a mai fost înregistrată din 26 iunie și face apel la cei implicați să se asigure că transporturile continuă să plece.

"Facem apel la părți să se angajeze să continue și să implementeze efectiv acordul fără alte întârzieri", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

Update 19:40 - Rusia a anunţat vineri că nu au fost date niciun fel de ordine angajaţilor centralei nucleare ucrainene Zaporojie să părăsească această instalaţie, după ce serviciul militar de informaţii ucrainean a afirmat mai devreme că Rusia îşi reduce gradual personalul de la această centrală, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine în acest timp că Rusia pregăteşte acolo un "act terorist" pentru a îngheţa conflictul armat, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Centrala nucleară Zaporojie funcţionează normal. Nu am dat astfel de instrucţiuni angajaţilor. Nimeni nu pleacă nicăieri", a precizat compania rusă de stat responsabilă cu sectorul nuclear civil, Rosatom.

Direcţia Principală de Informaţii Militare a Ucrainei (GUR) a susţinut mai devreme că dispune de informaţii conform cărora "contingentul de ocupaţie părăseşte gradual teritoriul centralei nucleare Zaporojie". Potrivit GUR, "trei angajaţi ai Rosatom, care gestionează activitatea ruşilor, au fost primii care au părăsit centrala" .

Acelaşi serviciu secret ucrainean mai susţine că angajaţii ucraineni care au semnat contracte cu Rosatom au primit instrucţiuni să părăsească instalaţia până pe 5 iulie şi li s-a recomandat să se deplaseze în Crimeea.

Tot potrivit GUR, frecvenţa patrulelor militare ruse în perimetrul centralei şi în apropierea oraşului Energodar (unde se află centrala Zaporojie) scade progresiv.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pe 22 iunie că ar pregăti un atac - ca provocare - împotriva centralei aflate sub controlul trupelor ruse din martie anul trecut.

Într-un interviu acordat vineri presei spaniole, el a acuzat Rusia că pune la cale acolo un "act terorist" care să provoace o scurgere de radiaţii ce ar impune apoi oprirea luptelor. Conform raţionamentului preşedintelui ucrainean, o asemenea strategie a ruşilor ar urmări să le ofere acestora un răgaz de timp pentru a se reînarma şi a-şi atinge obiectivele în războiul pornit contra Ucrainei.

"Centrala este minată. Acesta este un fapt (...) Am aflat de la serviciile noastre de informaţii despre planurile (Rusiei) de a provoca o scurgere" radioactivă, afirmă Zelenski.

În trei regiuni ucrainene din proximitatea centralei s-au desfăşurat joi simulări în cadrul unui exerciţiu de răspuns pentru situaţia unor emisii radioactive.

Update 18:20 - Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la o întâlnire cu cadre didactice şi studenţi militari, că Ucraina va fi "unul dintre egalii în jurul mesei NATO" şi va primi "asigurări de securitate" la Summitul de la Vilnius (11-12 iulie), capitala Lituaniei, unde se va face un "upgrade de relaţie politică.

"Evident, decizia cu privire la nivelul următoarei relaţii politice a NATO cu Ucraina va fi luată de liderii noştri la Vilnius. Eu nu pot să anticipez ceea ce liderii noştri vor decide. Dar există o conversaţie şi o decizie deja, să facem upgrade de relaţie politică, înlocuind actuala Comisie NATO-Ucraina în Consiliul NATO-Ucraina, ceea ce va face ca ucrainenii să fie nu membri NATO, dar să fie unii dintre egali în jurul mesei NATO; vor fi între Turcia şi Marea Britanie, deci nu aici pe post de invitat, ci acolo, cu toate consecinţele legate de capacitatea noastră de a lucra împreună cu dânşii şi a lua decizii împreună cu privire la securitatea naţională şi la viitorul Ucrainei. Ucraina va deveni membru al familiei euroatlantice. Uniunea Europeană i-a invitat, noi, la Bucureşti, la Summitul de la Bucureşti, am decis că vor deveni membri ai noştri. Care este momentul în care există consens în cadrul NATO şi există condiţii în Ucraina pentru a putea să-i invităm este o chestiune politică şi probabil că liderii noştri vor avea până la summit şi la summit câteva alte componente", a spus Mircea Geoană.

Geoană susţine sprijinirea Ucrainei pe termen mediu şi lung, pentru a putea rezista presiunii ruseşti. "De-a lungul timpului, Rusia riscă să redevină periculoasă", chiar dacă Ucraina va câştiga acest război, a afirmat Mircea Geoană.

"Discutăm nu despre garanţii de securitate, probabil că se va discuta, se discută deja - vom aştepta să vedem care e forma în care se cristalizează acest lucru, probabil nu prin NATO, într-o geometrie un pic mai variabilă - despre asigurări de securitate, care înseamnă că de fapt avem un sistem integrat şi pe termen mediu şi lung de a sprijini Ucraina să poată să reziste în faţa unei presiuni ruseşti. Chiar dacă acum sperăm să aibă mai puţine şanse - şi cred că Ucraina va izbândi în această luptă -, de-a lungul timpului, Rusia riscă să redevină periculoasă", a arătat Mircea Geoană.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în urmă cu o săptămână că Ucraina se aşteaptă ca la Summitul NATO din iulie să primească un semnal clar şi o "formulă" de a deveni membră a Alianţei, a relatat Reuters, citat de către AGERPRES.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vizitat vineri, la Sibiu, Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO şi Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu. AGERPRES/(A-Isabela Paulescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Irina Giurgiu)

Update 16:51 Presa rusă independentă a publicat imagini amănunțite cu palatul de 18 milioane de dolari al ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Proprietatea ministrului este situată în cartierul Rubliovka, o suburbie rezidențială a Moscovei în care locuiesc majoritatea apropiaţilor lui Putin.

Construcția are 9.000 de metri pătrați și include 14 camere, bibliotecă, cinema și sală de biliard.

De asemenea, dispune de două piscine, dintre care una de aproximativ 20 de metri lungime.

Decorațiunile interioare ale palatului, care seamănă cu o pagodă, sunt realizate în principal din lemn.

În centrul livingului se află un șemineu masiv iar pe mobilier se observă statuete ale lui Buddha.

Imaginile au fost publicate de au fost publicate de Agentsvo, un portal independent de investigații, semnalează Antena 3 CNN.

Update 16:00 Generalul Serghei Surovikin, despre care presa rusă și internațională a relatat că ar fi fost arestat în urma rebeliunii Wagner, era membru cu acte în cadrul grupării paramilitare, relatează Antena 3 CNN.

Potrivit unor documente obținute în exclusivitate de CNN, Surovikin, poreclit "Generalul Armaghedon" în special pentru participarea la operațiunile ruse în Siria, are un număr personal de înregistrare în compania de mercenari fondată în 2014 de Evgheni Prigojin.

Alți cel puțin 30 de oficiali ruși din forțele armate și serviciile de informații fac, la rândul lor, parte din gruparea Wagner.

Dossier Center, un site rusesc independent de investigații, afirmă că aceștia erau "membri VIP" ai organizației parammilitare
 

Update 14:52 Ucraina a început exercițiile de urgență în patru regiuni, pentru cazul în care rușii lansează un atac terorist la centrala nucleară Zaporojie. 

Suspiciunile sunt accentuate de faptul că, aparent, trupele ruse se retrag gradual din zona complexului nuclear-electric. De asemenea, sunt informații că lucrătorilor ucraineni care au încheiat contracte cu operatorul nuclear rus, Rosatom, li s-a spus să plece de la centrală până pe 5 iulie.

"Conform celor mai recente date, contingentul de ocupație părăsește treptat teritoriul centralei nucleare Zaporojie", a anunțat Direcția principală de informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev.

În acest context, autoritățile ucrainene au demarat exerciții de urgență vizând limitarea consecințelor unui eveniment nuclear catastrofal la Zaporojie.

"Aceste exerciții pe scară largă au loc în patru regiuni, în perspectiva un posibil atac terorist la centrala nucleară ocupată de Rusia. Experții de la compania ucraineană de stat Energoatom au dezvoltat mai multe scenarii posibile de evenimente la ZNPP (centrala nucleară, n.r.), care vor fi aplicate  în timpul exercițiilor", spune un anunț al Ministerului ucrainean al Energiei.

Kremlinul a respins anterior o afirmație făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căreia Rusia "ia în considerare un atac terorist" la centrala electrică.

Totuși, apariția unui incident cu grave urmări pentru populație și mediu nu poate fi exclusă, mai ales după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, soldată cu moartea a peste 100 de oameni și pentru care părțile rusă și ucraineană se acuză reciproc.

Situată pe malul estic al râului Nipru, centrala nucleară Zaporojie, cu șase reactoare, este cea mai mare din Europa. A fost construită în mare parte în epoca sovietică și a devenit proprietatea Ucrainei după disoluția fostei URSS în 1991.

Update 14:00 Serviciul Federal de Securitate rus, succesorul KGB-ului sovietic, a primit misiunea de a-l asasina pe Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner care a declanșat, săptămâna trecută, o rebeliune armată pe care a oprit-o după doar câteva ore.

Informația provine de la Kirilo Budanov, șeful Direcției principale de informații din Ministerul ucrainean al Apărării.

Într-un interviu pentru publicația online "The War Zone", citat de CNN, Budanov a declarat: "Suntem conștienți de faptul că FSB a fost însărcinat cu sarcina de a-l asasina (pe Prigojin). Vor reuși să facă acest lucru? Vom vedea cu timpul".

El a insistat că eventuala materializare a planurilor FSB cu privire la șeful grupării Wagner nu va fi foarte rapidă.

"Le va lua ceva timp pentru a avea abordările adecvate și pentru a ajunge la stadiul în care sunt gata pentru o operațiune de mari proporții. Dar, încă o dată, aș dori să subliniez că este o mare întrebare deschisă. Vor reuși ei să îndeplinească acest lucru? Vor îndrăzni să execute acest ordin?", a spus șeful spionajului militar ucrainean.

După revolta grupării Wagner, Kremlinul a păstrat tăcerea în ceea ce-l privește pe Evgheni Prigojin. În discursurile publice în care s-a referit la rebeliunea mercenarilor, președintele rus Vladimir Putin nu i-a pronunțat numele șeful Wagner, amintește CNN.

Prigojin a ajuns în Belarus, conform confirmării venite chiar de la președintele acestei țări, Aleksandr Lukașenko. Presa britanică a relatat că au fost detectate, din satelit, mișcări la o bază militară dezafectată din Belarus, unde ar fi fost direcționați combatanții Wagner care și-au însoțit liderul, plecând din Rusia.

Update 13:00 Noi imagini din satelit par să arate activitate la baza militară dezafectată din Belarus, acolo unde se presupune că au fost găzduiți mercenarii Wagner.

În aceste imagini, difuzate de Antena 3 CNN, se pot distinge mai multe structuri de-abia ridicate.

Asta, în condițiile în care un cadru fotografic similar, colectat anterior, arata cum câmpurile din incinta complexului militar erau în mare parte goale până recent.

Baza care apare în fotografiile publicate de presa britanică se află la aproximativ 100 de kilometri de capitala Minsk.

După rebeliunea armată a combatanților Wagner, autoritățile de la Kremlin au declarat că trupele de mercenari vor fi dezarmate, dar membrii grupării paramilitare vor scăpa de urmărirea penală.

Președintele belarus Alexander Lukașenko s-a oferit să-i primească pe mercenari în țara sa.

Potrivit lui Lukașenko, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, se află deja în Belarus.

Update 12:00 Mai multe explozii au zguduit, vineri, orașul portuar Berdiansk, ocupat de Rusia, în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei.

"Au avut loc 11 explozii în Berdiansk. Sunt incendii și detonări în zona aeroportului. Ambulanțele s-au îndreptat în acea direcție. Așteptăm informații oficiale de la Statul Major General al Forțele Armate ale Ucrainei ", se arată într-o postare publicată pe canalul de Telegram al administrației orașului ucrainean.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiune, a susținut că exploziile au fost provocate de apărarea aeriană rusă, care a doborât rachetele lansate de Ucraina.  

"Potrivit datelor preliminare, Forțele Armate ale Ucrainei au încercat să lovească cu rachete Storm Shadow în această dimineață. Exploziile auzite au fost ale apărării antiaeriene, care a respins cu succes atacul de la periferia orașului", a declarat el, potrivit CNN.

Update 11:00 Rusia reduce treptat personalul de la centrala nucleară Zaporojie, a anunțat, vineri, agenția de informații militare ucrainene, citată de Reuters.

"Conform ultimelor date, contingentul de ocupație părăsește treptat teritoriul centralei nucleare din Zaporojie", a anunțat Direcția de informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev, pe Telegram.

Aceasta a precizat că printre primii care au părăsit centrala nucleară se numără trei angajați ai companiei nucleare de stat rusești Rosatom, care au fost "responsabili de activitățile rușilor”.

Conform sursei citate, angajații ucraineni care au semnat un contract cu Rosatom au fost, de asemenea, sfătuiți să plece până în 5 iulie.

Direcția a precizat că a scăzut treptat și numărul patrulelor militare pe teritoriul centralei.

Reuters susține că nu a putut verifica informația în mod independent. Rusia, care a ocupat centrala din martie 2022, nu a comentat acuzațiile, potrivit Mediafax.

Update 10:50 Zelenski propune legalizarea canabisului medical pentru ucrainenii răniți în război.

Președintele Ucrainei, le-a cerut deputaților din Rada Supremă de la Kiev să legalizeze canabisul medicinal pentru a-i ajuta pe ucraineni să depășească "durerea, stresul și trauma războiului".

"Ucrainenii, toți cetățenii noștri, ucrainencele, să nu fie nevoie să sufere traumele provocate de război și stres. Trebuie să legalizăm canabisul în scop medical pentru toți cei care au nevoie", a transmis președintele.

Update 10:30 Fiica generalului Serghei Surovikin a transmis că tatălui său "nu i s-a întâmplat nimic" şi că "toată lumea este la locul de muncă".

Aceasta a declarat că nimeni nu l-a arestat pe tatăl ei și că totul este în regulă. Reacţia acesteia vine după ce în presa rusă au apărut informații despre arestarea acestuia sub suspiciunea de implicare în rebeliunea mercenarilor Wagner

Între timp, The Wall Street Journal scrie că Prigojin ar fi urmărit să-i captureze pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major rus.

Update 10:00 Trump spune că Putin a fost "oarecum slăbit" în urma insurecției din Wagner.

"Ați putea spune că este încă acolo, este încă puternic, dar cu siguranță a fost, aș spune, oarecum slăbit, cel puțin în opinia multor oameni", a declarat Trump, într-un interviu telefonic, acordat agenției Reuters, potrivit CNN.

Update 08:00 Fostul comandant al trupelor din Ucraina, Serghei Surovikin, este de negăsit după insurecţia armată de săptămâna trecută.

The Moscow Times susţine că generalul ar fi fost arestat, dar Kremlinul neagă această versiune. Totuşi, familia lui Surovikin nu a mai reuşit să dea de el de patru zile. 

Generalul Surovikin, considerat un aliat al lui Prigojin, a postat un mesaj video în timpul rebeliunii Wagner, în care le cerea forțelor armate private să-și oprească înaintarea.

"Fac un apel către liderii, comandanţii şi soldaţii armatei private Wagner. Împreună am mers pe un drum lung şi dificil. Împreună am luptat, am mers până la limită, am suferit pierderi şi am împărtăşit victorii. Avem acelaşi sânge. Suntem războinici. Vă rog să vă opriţi", a fost mesajul lui Surovikin.

De la acest moment, Surovikin nu a mai fost văzut. Jurnaliştii de la The Moscow Times susţin că generalul Armaghedon a fost arestat, însă Kremlinul a negat informaţiile.

Surovikin a condus războiul în Ucraina timp de trei luni, acolo unde a coordonat şi trupele Wagner. De asemenea, a fost prezent și în Siria, în 2017, în înercarea de a zdrobi opoziţia lui Bashar Al Assad.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, joi, într-un discurs, că s-a întâlnit cu Grupul internaţional de lucru privind consecinţele de mediu ale războiului, din care face parte şi Greta Thunberg, şi a discutat cu membrii acestuia în special despre “ecocidul’ de la Kahovka.

“Întâlnirea cu membrii Grupului internaţional de lucru privind consecinţele de mediu ale războiului - Greta Thunberg, Margot Wallström şi alţii. Am vorbit în principal despre atacul terorist rusesc şi ecocidul de la centrala hidroelectrică Kahovka şi despre activitatea grupului nostru, care se va ocupa de aspecte direct legate de impactul distructiv al agresiunii ruse asupra naturii. Combaterea ecocidului este unul dintre punctele formulei ucrainene de pace şi trebuie să punem în aplicare fiecare dintre punctele sale, toate aspectele păcii”, a adăugat el.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Război în Ucraina, 29 iunie Activista de mediu Greta Thunberg s-a întâlnit cu președintele Zelenski la Kiev

Război în Ucraina, 28 iunie Zelenski declară că Ucraina este "pe drumul spre victorie"

Război în Ucraina, 27 iunie Atac cu rachete asupra unor restaurante din Kramatorsk

Război în Ucraina, 26 iunie Război în Ucraina, ziua 488 | Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei

Război în Ucraina, 25 iunie Rebeliunea lui Evgheni Prigojin, considerată o acțiune fără sens de către oficialii ucraineni

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close