Antena 3 CNN Externe Rezultatele alegerilor care nu bucură RUSIA. Ce s-a întâmplat ieri în Ucraina

Rezultatele alegerilor care nu bucură RUSIA. Ce s-a întâmplat ieri în Ucraina

Rezultatele alegerilor care nu bucură RUSIA. Ce s-a întâmplat ieri în Ucraina
de O.P.    |    27 Oct 2014   •   06:54

Partidele care doresc apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană au obţinut o majoritate covârşitoare în viitorul parlament la alegerile de ieri.
Rezultatele provizorii situează pe primele locuri blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi partidul prim-ministrului Arseni Iaţeniuk, cu câte 21 - 22 de procente fiecare. Cei doi au avut, deja, o primă discuţie pentru formarea unui guvern de coaliţie.

Potrivit rezultatelor exit-poll, confirmate şi de primele estimări parţiale, pe primul loc la alegerile parlamentare din Ucraina s-a clasat alianţa lui Poroşenko, urmată, la mică distanţă, de Frontul Popular al premierului Iaţeniuk. Analiştii consideră că Iaţeniuk ar putea conduce şi viitorul guvern.

Imediat după ce au apărut primele rezultate exit-poll, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko le-a mulţumit alegătorilor pentru modul în care au votat.

Coaliţia ar putea fi completată de un alt partid pro-european, condus de primarul din Liov şi  situat pe locul trei. În total, şapte formaţiuni vor trece, probabil, pragul electoral de cinci la sută. Aproape toate au orientare pro-europeană sau naţionalistă.

Alegerile s-au desfăşurat fără incidente majore. Doar şeful Partidului Internetului nu a putut vota, deoarece s-a prezentat la secţie cu masca lui Darth Vader pe care nu a vrut cu niciun chip să o dea jos. Partidul său a avut o campanie nonconformistă care, însă, nu i-a adus nici măcar un procent din sufragii.

Scrutinul nu a fost organizat în Crimeea şi în zonele controlate de rebelii separatişti, care au organizat, la Doneţk, o aşa-numită "sărbătoare a unităţii naţionale" în stil sovietic. Înainte de a vota, preşedintele Poroşenko a vizitat un oraş din estul ţării, în semn de sprijin pentru soldaţii de pe linia frontului.


×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close