Antena 3 CNN High Tech INTERVIU ANONYMOUS: Internetul e liber şi trebuie să rămână aşa. Cunoaşterea nu are valoare dacă nu e împărtăşită cu toată lumea

INTERVIU ANONYMOUS: Internetul e liber şi trebuie să rămână aşa. Cunoaşterea nu are valoare dacă nu e împărtăşită cu toată lumea

INTERVIU ANONYMOUS: Internetul e liber şi trebuie să rămână aşa. Cunoaşterea nu are valoare dacă nu e împărtăşită cu toată lumea
Sursa foto: Foto: www.fanpop.com/ Mediafax
27 Feb 2012   •   11:19
Membrii grupării Anonymous au acceptat, în sfârşit, să vorbească publicului larg. Cel puţin asta susţin jurnaliştii publicaţiei Le Parisien care au participat la o conferinţă virtuală de presă organizată de Anonymous.

Reprezentanţii Anonymous au răspuns la întrebările jurnaliştilor pe un canal IRC (o „cameră” securizată pentru discuţii virtuale).

Organizată cu ajutorul France Info, Le Mouv`, Owni.fr şi o societate de producţie audiovizuală, această „întâlnire” a permis o înţelegere mai bună a acestui fenomen aflat în plină desfăşurare.

De ce aţi optat pentru această formă de interviu?

Noi suntem Anonymous. În organizaţia noastră nu există „eu”. În cadrul acestui interviu, noi dăm răspunsuri bazate pe ceea ce dictează colectivul. Iar o voce nu este mai importantă decât alta. Toţi membrii se consultă, iar deciziile sunt luate de colectiv.



De ce ţineţi atât de mult la anonimat?


Din motive de securitate, atât pe internet, cât şi în viaţa reală. Anonymous riscă, de multe ori, sancţiuni penale aspre. Ne protejăm identităţile ca să ne putem exprima în continuare ideile. Anonimatul ajută, de asemenea, şi la implementarea ideii de egalitate. Toate părerile sunt ascultate şi contează în aceeaşi măsură.

De la închiderea site-ului Megaupload, aţi înregistrat un număr mai mare de recruţi?

Am constatat un aflux important de persoane care au dorit să adere la ideologia noastră. Am inaugurat special un salon IRC pentru a-i primi pe noii veniţi, pentru a le putea explica metodele noastre de funcţionare. Aceştia se pot informa, pot dialoga cu noi şi pot participa la acţiunile noastre, în cazul în care îşi doresc acest lucru. Anonymous nu are o structură ierarhică. Discuţiile au întotdeauna loc pe diferite „saloane” ale reţelei IRC, pe diverse site-uri sau pe forumuri.

O întrerupere a internetului la nivel mondial pe 31 martie?


De câteva zile, internauţii au descoperit Operaţiunea Globală de Întrerupere a Internetului (Op. Global Black Out). Se spune că Anonymous ar urma să atace, pe 31 martie, cele 13 servere-rădăcină ale internetului. Această operaţiune n-are nici un pic de credibilitate. Pur şi simplu pentru că Anonymous nu are de ce să atace un instrument pe care îl apară cu fervoare. În plus, această operaţiune nu poate fi realizată, din punct de vedere tehnic, şi reflectă tristul nivel al celui care a anunţat-o.



Cum aţi rezuma lupta voastră?

Anomymous se luptă pentru libertate, pentru justiţie şi respectarea demnităţii omului. Pentru dreptul la anonimat şi respectarea vieţii private a fiecărui utilizator de internet. Libertatea este un drept căruia nimeni nu ar trebui să i se poată opune. Internetul este liber şi trebuie să rămână aşa. Cunoaşterea nu are valoare decât decă este împărtăşită cu toată lumea. Noi nu facem altceva decât să luptăm pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Consideraţi că protestele din stradă vor ajuta organizaţia să evolueze?


Nimeni nu poate împiedica un om să participe la o manifestaţie. Protestele creează o pasarelă între lumea virtuală şi cea reală. Anonymous este o idee născută pe internet care prinde viaţă în lumea reală. Protestele permit publicului larg să aibă acces la mesajele Anonymous în mod direct. Mişcarea capătă amploare, capată vizibilitate şi se depărtează de imaginea de „hackeri”. Noi ne folosim de toate mijloacele posibile pe care le considerăm potrivite pentru a ne apăra ideile.

Care credeţi că este viitorul Anonymous?

În cazul în care guvernele vor lua în considerare părerea oamenilor şi dacă, pe viitor, cei aflaţi la conducere vor deveni transparenţi, atunci Anonymous nu va mai avea motiv să existe. Pe viitor, lupta va fi aceeaşi ca şi până acum. Vom fi mereu aici pentru a apăra „libertatea internetului”.





 


 

×
Subiecte în articol: Anonymous internet
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close