Antena 3 CNN High Tech Un nou virus periculos a infectat computere inclusiv în România. Recompensa cerută de hackeri

Un nou virus periculos a infectat computere inclusiv în România. Recompensa cerută de hackeri

Un nou virus periculos a infectat computere inclusiv în România. Recompensa cerută de hackeri
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    28 Feb 2018   •   20:55

Circa 53.000 de terminale, inclusiv din România, au fost afectate de atacul informativ de tip ransomware GandCrab, răspândit prin e-mail sau reclame infectate, potrivit datelor publicate, miercuri, de Bitdefender.

În acest context, producătorul global de soluţii de securitate cibernetică, alături de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Europol, pun la dispoziţie un „vaccin” care permite accesul la datele blocate fără plata sumelor de bani către infractorii informatici.

Potrivit sursei citate, GandCrab se răspândeşte prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitanţe şi facturi fictive trimise ca fişiere ataşate în e-mail-uri. Astfel, odată ce victima accesează vectorul de atac, virusul blochează fişierele importante de pe terminalul folosit şi apoi o şantajează.

În schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii Grand Crab cer recompense cu valori cuprinse între 400 de dolari şi câteva sute de mii, în moneda virtuală Dash, folosită în premieră pentru activităţi infracţionale asociate ransomware.

Kit-ul pus la dispoziţie de Bitdefender, IGPR, DIICOT şi Europol funcţionează pentru toate versiunile cunoscute ale ameninţării ransomware GandCrab şi este disponibil pe nomoreransom.org, un portal online disponibil inclusiv în limba română, şi în secţiunea dedicată instrumentelor de decriptare de pe labs.bitdefender.com.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: bitdefender atac atac informatic
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close