Antena 3 CNN International News Papa Benedict cere iertare, dar neagă erorile făcute în cazurile de abuz sexual asupra copiilor

Papa Benedict cere iertare, dar neagă erorile făcute în cazurile de abuz sexual asupra copiilor

Papa Benedict al XVI-lea a respins acuzațiile conform cărora știa, în 1980, că un preot aflat sub controlul său ar fi un abuzator. De asemenea, neagă că și-a ascuns prezența în mod intenționat la o întâlnire despre preot în acel an, dar a cerut iertare tuturor celor afectați.

Papa Benedict cere iertare, dar neagă erorile făcute în cazurile de abuz sexual asupra copiilor
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    08 Feb 2022   •   19:46

Benedict, acum în vârstă de 94 de ani, a devenit primul Papă în multe secole care a demisionat. Mandatul său de opt ani a fost umbrit de un scandal global de abuz sexual în Biserica Catolică și s-a încheiat în 2013.

Cel mai recent, Benedict a fost criticat pentru acțiunile din perioada în care a fost Arhiepiscop de München și Freising, între 1977 și 1982. Luna trecută a fost publicat un raport comandat de Biserică cu privire la abuzurile comise de clerul catolic de acolo.

Raportul a constatat că fostul suveran pontif fusese informat cu privire la patru cazuri de abuz sexual cu minori, inclusiv două petrecute în timpul în care el era la München, dar nu a acționat în niciun fel. Raportul a dezvăluit, de asemenea, că Benedict a participat la o întâlnire despre un abuzator identificat drept Preotul X, deși, în mărturia sa către anchetatori, fostul papă a negat că ar fi fost prezent.

La câteva zile după publicarea raportului, Benedict a recunoscut că a mers la ședință. El a explicat că negarea sa anterioară în fața anchetatorilor a venit dintr-o ”eroare în editarea declarației sale”.

Marți, patru experți care lucrează pentru fostul papă au spus că, deși Benedict, cunoscut pe atunci drept cardinal Joseph Ratzinger, a fost la respectiva întâlnire, el nu știa că preotul a fost un abuzator.

"A fost vorba exclusiv de cazarea tânărului Preot X la München, pentru că acolo a trebuia să urmeze terapie. Această solicitare a fost îndeplinită. În timpul ședinței nu a fost menționat motivul terapiei", au spus experții.

Descoperirile anchetatorilor, care l-au implicat acum direct într-un eșec de a preveni și pedepsi abuzul, amenință să distrugă reputația fostului pontif. În ciuda acestui fapt, Benedict a mai spus, tot marți, că are ”voie bună”, în timp ce se va confrunta cu ”judecătorul final al vieții mele”, într-un răspuns personal la acuzațiile aduse împotriva lui în cadrul anchetei.
 

”Destul de curând, mă voi găsi în fața judecătorului final al vieții mele. Chiar dacă, în timp ce mă uit înapoi la viața mea lungă, pot avea mari motive de frică și de tremur, sunt totuși plin de voie bună, pentru că am încredere că Domnul nu este doar judecătorul drept, ci și prietenul și fratele care el însuși a suferit deja pentru neajunsurile mele”, a scris fostul papă într-o scrisoare publicată de Vatican.

Benedict a recunoscut din nou că a participat la întâlnirea din 1980 despre un preot abuziv, de data aceasta spunând că avocații care au întocmit raportul prin care s-a transmis negarea sa au comis ”o neglijență”.

”Această eroare, care din păcate a fost verificată, nu a fost voită în mod intenționat și sper că poate fi scuzată”, a scris acesta. El a adresat, de asemenea, scuze generale supraviețuitorilor abuzului: ”încă o dată, nu pot decât să le exprim tuturor victimelor abuzului sexual rușinea mea profundă, durerea mea profundă și cererea mea sinceră de iertare”.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close