Antena 3 CNN International News Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat unor cercetători ale căror studii au prezis încălzirea globală

Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat unor cercetători ale căror studii au prezis încălzirea globală

Premiul Nobel pentru Fizică a fost câștigat în 2021 de către Klaus Hasselmann, Syukuro Manabe și Giorgio Parisi pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat unor cercetători ale căror studii au prezis încălzirea globală
Sursa foto: Twitter/Nobel Prize
de Alexandra Ionescu    |    05 Oct 2021   •   13:12

Syukuro Manabe și Klaus Hasselmann au primit împreună jumătate din suma acordată pentru Premiul Nobel pentru Fizică „pentru modelarea fizică a climatului Pământului, cuantificând variabilitatea și predicând în mod fiabil încălzirea globală”.

Cealaltă jumătate i-a fost acordată lui Giorgio Parisi „„descoperirea interacțiunilor de dezordine și fluctuații în sistemele fizice, de la scară atomică la cea planetară”.

Un sistem complex de mare importanță pentru omenire este clima Pământului.

Syukuro Manabe a demonstrate modul în care nivelurile crescute de dioxid de carbon din atmosferă au dus la creșteri de temperatură la suprafața planetei.

În anii 1960, Manabe a coordonat dezvoltarea modelelor fizice ale climei Pământului și a fost prima persoană care a explorat interacțiunea dintre echilibrul radiației și transportul vertical al maselor de aer.

Cercetările sale au pus bazele pentru dezvoltarea modelelor climatice curente.

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel fizica premiul nobel fizica
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close