Antena 3 CNN Life Pericolul ascuns din spatele dulciurilor fără zahăr adăugat: ”Nu sunt absolut deloc sănătoase!”

Pericolul ascuns din spatele dulciurilor fără zahăr adăugat: ”Nu sunt absolut deloc sănătoase!”

Trei din zece români care locuiesc la oraș caută dulciurile fără zahăr. Lumea a devenit tot mai atentă la alimentație, iar eliminarea zahărului în exces din dietă e un pas. Însă trebuie să fiţi atenți şi la aceste produse care nu conțin zahăr, deoarece pot conține fi pericole ascunse.

Pericolul ascuns din spatele dulciurilor fără zahăr adăugat: ”Nu sunt absolut deloc sănătoase!”
de Laura Dinu    |    04 Iun 2021   •   15:07

”Ar fi multe de spus pe tema aceasta, mai ales legat de consumul de zahăr. Cuvântul moderație pare să fie demodat de foartă multă vreme. Deci nu mai știe nimeni că poți mânca absolut orice dacă o faci cu moderație. 

Zahărul a devenit dușmanul tuturor, fie că e vorba de un vârf de linguriță, sau câteva cristale în cafea, ceea ce nu este absolut deloc logic. Și lumea caută aceste produse fără zahăr, care, în principiu, nu sunt rele. Numai că, ”fără zahăr adăugat” poate ascunde multe lucruri. Unele dintre ele sunt cu îndulcitori artificiali, sau naturali, dar nu cei obișnuiți. Sunt în regulă toți cei folosiți pe piața europeană, sunt avizați, au toate aprobările de rigoare, deci nu este nicio problemă, dar trebuie să fie consumați cu moderație. 

Apoi, mai există produsele fără zahăr care, pentru a avea un oarecare gust, sunt încărcate cu grăsimi de diverse tipuri care nu sunt absolut deloc sănătoase. Și eviți zahărul, în schimb dai peste un produs caloric care mai are, poate, și alte ingrediente care nu sunt deloc sănătoase”, a declarat nutriționistul Corina Zugravu la Antena 3. 

Dulciurile fără zahăr îngrașă 

Întrebată dacă este adevărat că dulciurile fără zahăr nu îngrașă, Corina Zugravu a declarat că ”nici vorbă de așa ceva”. 

”Sunt foarte diverse! În primul rând că sunt cele cu îndulcitori care depinde ce mai au, valoarea calorică nu depinde numai de zahăr. Apoi, mai sunt acestea în care zahărul este înlocuit cu altceva cu calorii foarte multe și acestea îngrașă chiar mai mult decât produsele care ar fi avut zahăr. Plus că se mai ascunde în denumirea ”fără zahăr”, în produse în care este introdus altceva, care nu este zahăr. De exemplu, sirop de glucoză, sau sunt siropuri naturale care au și acelea foarte multe calorii, sunt bogate în glucoză și fructoză, care nu sunt deloc sănătoase.

Sau sunt introduse sirop de curmale, curmale tocate, smochine, stafide și așa mai departe, care sunt foarte calorice. Nu ar fi rele pentru că aduc și fibre, și între o linguriță de zahăr și o linguriță de curmale tocate sigur că curmalele tocate sunt mai bune, dar, în principiu, sunt aceleași calorii și tot de un fel de zahăr este vorba”, a concluzionat nutriționista. 

×
Subiecte în articol: dulciuri
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close