Antena 3 CNN Mediu Ghețarii din Himalaya se topesc. Riscă să-și piardă până la 80% din volum

Ghețarii din Himalaya se topesc. Riscă să-și piardă până la 80% din volum

Încălzirea globală afectează tot mai mult mediul înconjurător. Chiar și cele mai înalte vârfuri au început să se topească, iar durata lor de viață scade semnificativ.

Ghețarii din Himalaya se topesc. Riscă să-și piardă până la 80% din volum
Sursa foto: pexels.com
de Alexandra Axinia    |    26 Iun 2023   •   14:06

Cele mai înalte vârfuri din lume riscă să-și piardă până la 80% din volum până la sfârșitul secolului, cu consecințe profunde pentru milioane de oameni în cele mai defavorabile scenarii climatice, au avertizat oamenii de știință internaționali din Nepal.

Conform acestora, ghețarii din regiunea muntoasă Hindu Kush și Himalaya s-au topit cu 65% mai repede în anii 2010 comparativ cu deceniul precedent, ceea ce sugerează că temperaturile mai ridicate au deja un impact.

Gheața și zăpada din regiune alimentează 12 râuri care furnizează apă dulce pentru două miliarde de oameni din 16 țări, inclusiv China, India și Pakistan.

Cu o încălzire cuprinsă între 1,5 și 2 grade Celsius, cea mai înaltă regiune montană din lume va pierde între 30% și 50% din volum până în 2100, se arată în ultimul raport. 

Dacă lumea depășește 3 grade Celsius de încălzire, ghețarii din Nepal și Bhutan din estul Himalaya riscă să-și piardă 75% din gheață și cu doar un grad mai mult, aceasta ajunge până la 80%. 

Citește și: Cum ar arăta lumea, în cazul unei catastrofei climatice | Se înmulțesc fenomenele meteo extreme

Tot din cauza temperaturilor ridicate din zonă, și viețuitoarele au de suferit. Conform CNN, 14 specii de fluturi au dispărut deja din dealurile Murree din Pakistan, în timp ce speciile endemice de broaște sunt printre cele mai afectate de schimbările climatice, deoarece se confruntă cu probleme de reproducere și deformări de dezvoltare.

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close