Antena 3 CNN Politică De ce nu s-a prezentat ambasadorul Austriei la întâlnirea cu Klaus Iohannis

De ce nu s-a prezentat ambasadorul Austriei la întâlnirea cu Klaus Iohannis

Avem prima reacție după sfidarea la nivel înalt a României din partea Austriei.

De ce nu s-a prezentat ambasadorul Austriei la întâlnirea cu Klaus Iohannis
Sursa foto: hepta
de Vasile Marcu    |    13 Dec 2022   •   15:35

Adjunctul șefului de misiune de la ambasada Austriei la București spune că ambasadorul nu a putut veni la întâlnirea cu președintele României, Klaus Iohannis, deoarece se află în vacanță, în Austria

Reporter: De ce nu este ambasadorul aici? 

Georg Oberreiter: Este în vacanță! În Austria! Era o vacanță planificată demult, vă asigur!  

Acesta a declarat că nu poate comenta decizia Austriei de a vota împotriva aderării României la Schengen. 

Ambasadorul nu s-a prezentat la întâlnirea cu Klaus Iohannis

La 5 zile după ce Austria s-a opus aderării României la spațiul de liberă circulație, Klaus Iohannis trebuia să se întâlnească, astăzi, cu ambasadorul Austriei.  

Președintele spune că este supărat de votul din Consiliul JAI, dar a subliniat ca va ridica problema extinderii spațiului Schengen în Consiliul European din această săptămână. Șeful statului spune că va face tot posibilul să găsească o soluție diplomatică în discuțiile cu Austria.  

El susține că discuțiile cu Austria vor continua și că trebuie găsită o soluție diplomatică: "Care sunt concret pașii pe care îi vom întreprinde vom discuta pe parcurs". 

Sunt 3 scenarii care se conturează și pe care poate merge România 

1. Tema aderării României să fie pusă pe agenda Consiliului European. Dar e nevoie ca președintele Iohannis să îl convingă pe președintele Consiliului, Charles Michel, să pună tema pe ordinea de zi. Și în cazul în care va fi pe ordinea de zi, Iohannis, cu sprijinul celorlalți, să îl convingă pe cancelarul Nehammer să își schimbe poziția față de România.  

În Consiliu, deciziile se iau prin consens și se poate pune presiune pe cancelarul austriac, mai ales pentru că decizia din JAI a izolat Austria. În cazul în care Austria se va răzgândi, următorul pas este să solicităm convocarea unui Consiliu JAI în ianuarie sau să obținem un calendar ferm de aderare pentru anul viitor. 

2. Al doilea scenariu este sa obținem asigurări scrise că tema aderării României va fi pusa pe masa consiliului JAI din martie. Și asta presupune că, între timp, votul Austriei să se schimbe. 

3. Al treilea scenariu este sa mizăm pe președinția spaniolă a UE, care va fi din vară, și să punem aderarea României la consiliul JAI de toamnă. 

×
Subiecte în articol: Austria România Klaus Iohannis
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close