Antena 3 CNN Politică Boc: Vârsta legală de pensionare este mult mai mare decât cea practicată

Boc: Vârsta legală de pensionare este mult mai mare decât cea practicată

Boc: Vârsta legală de pensionare este mult mai mare decât cea practicată
Sursa foto: Foto. Intact Images
15 Sep 2010   •   16:44

Primul-ministru Emil Boc a declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că vârsta de pensionare prevăzută de lege este mai mare decât cea practicată de către cetăţenii români, informează Mediafax. Boc a continuat, spunând că metoda de pensionare anticipată cu pensii "nesimţite" nu mai poate continua.

"La femei, vârsta reală de pensionare este de 55 de ani şi 7 luni. Vârsta standard potrivit legii ar trebui să fie de 58 de ani şi 7 luni. O discrepanţă majoră. La bărbaţi, vârsta medie reală în practică este de 56 de ani şi 6 luni. Vârsta standard din lege ar trebui să fie de 63 de ani şi 7 luni. Acest fenomen a fost posibil datorită pervertirii sistemului de pensii în decursul timpului, în detrimentul susţinerii acestuia", a declarat Boc.

Premierul a mai spus că în luna iulie Guvernul a pus capăt "abuzului" pensiilor care nu se bazau pe principiul contributivităţii. "Nu se mai poate să ne pensionăm şi foarte repede şi să avem şi pensii foarte mari. Nu se poate continua cu o asemenea modalitate"

De asemenea, Boc susţine că scopul Guvernului este ca, prin proiectul legii pensiilor, să poată fi asigurată plata acestora pe termen lung şi mediu, legea fiind primul pas spre diminuarea deficitului fondului de pensii.

"Trebuie să se reformeze şi sistemului de pensii. Această reformă este una dificilă, dar necesară susţinerii pe termen lung a bugetului de pensii în România. Scopul de bază al acestei legi este ca prin măsurile pe care le promovăm să putem asigura susţinerea pe termen mediu şi lung a bugetului de pensii, pentru ca în această ţară pensiile să poată fi plătite", a afirmat primul ministru.

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raportul la proiectul legii pensiilor, cu 12 voturi "pentru" şi opt abţineri, valoarea punctului de pensie fiind stabilită la 45% din salariul mediu brut pe economie, amendamentul în acest sens aparţinând PSD şi PNL.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Boc Emil Boc pensii varsta de pensionare
Parteneri
Accident cu șapte victime, pe Podul Basarab din București
x close