Antena 3 CNN Politică Guvernul a adoptat OUG pentru reducerea poluării. Când vor dispărea complet tacâmurile de plastic din magazine

Guvernul a adoptat OUG pentru reducerea poluării. Când vor dispărea complet tacâmurile de plastic din magazine

De miercuri, România face un pas important în lupta împotriva poluării cu plastic. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care operatorii economici vor fi obligați să reducă treptat cantitățile.

Guvernul a adoptat OUG pentru reducerea poluării. Când vor dispărea complet tacâmurile de plastic din magazine
de Mia Lungu    |    25 Aug 2021   •   14:26

Procesul este unul amplu, care se va încheia însă abia în 2026. Astfel, din magazine vor dispărea farfuriile și paharele din plastic și alte obiecte cum ar fi paiele din plastic, alături de paharele și caserolele din polistiren, de tipul celor pentru mâncare.

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță, prin care mai multe produse de unică folosință nu vor mai putea fi date spre vânzare. Decizia a venit cu aproape două luni întârziere față de cerințele la nivel european. Aceste reguli vor intra în vigoare la sfârșitul lunii august.

Vânzarea produselor de unică folosință, din plastic va fi interzisă în România. Tánczos Barna: ”Este foarte clară politica UE”

Ministrul Mediului, Tánczos Barna anunța pe 11 august că mai multe produse din plastic vor fi interzise la noi în țară, într-un proces eliminare a plasticului.

”Transpunerea directivei single use plastics este pe circuitul de avizare la ministerul Economiei. Săptămâna viitoare va fi pe ordinea de zi a guvernului.

Odată cu implementarea acelei directive se va interzice punerea pe piață a anumitor produse din plastic pahare, furculițe, farfurii și alte categorii de produse din plastic și se vor implementa noi restricții cu privire la producerea anumitor ambalaje din plastic, ținte privind reciclarea acestor produse.

Este foarte clară politica UE, pe cât se poate eliminarea plasticului și creșterea gradului de reciclare”, a spus, atunci, Ministrul Mediului, Tánczos Barna.

La sfârşitul lunii mai a acestui an, Comisia Europeană a publicat orientări, privind produsele din plastic de unică folosinţă şi a adoptat o decizie pentru reducerea deşeurilor marine provenite de la produsele din plastic de unică folosinţă.

Conform normelor europene, adoptate în 2019, privind produsele din plastic de unică folosinţă, până la data de 3 iulie a anului 2021, statele membre trebuiau să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosinţă nu mai sunt introduse pe piaţă.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close