Antena 3 CNN Politică Lucian Romașcanu: „Am luat act de moțiunea simplă depusă de către de deputații USR. Este un exercițiu politic!”

Lucian Romașcanu: „Am luat act de moțiunea simplă depusă de către de deputații USR. Este un exercițiu politic!”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat că își va prezenta activitatea în fața parlamentarilor cu ”convingerea unui rezultat final favorabil”, după ce deputații USR au depus o moțiune simplă împotriva lui.

Lucian Romașcanu: „Am luat act de moțiunea simplă depusă de către de deputații USR. Este un exercițiu politic!”
Sursa foto: Lucian Romașcanu/Facebook
de Laura Dinu    |    29 Mar 2022   •   12:35

„Am luat act de moțiunea simplă depusă de către de deputații USR.

În mod normal, depunerea unei moțiuni este un exercițiu democratic. De data aceasta, însă, citind textul, de o subțirime pe măsura autorilor, este, evident, un exercițiu politic. Nu are nicio ancoră în realitatea activității Ministerului Culturii, singurul scop este ieșirea din umbra binemeritată a unui grup de parlamentari din ce în ce mai departe de așteptările celor care i-au votat.

Mă voi înfățișa în fața parlamentarilor și îmi voi prezenta activitatea, cu convingerea unui rezultat final favorabil”, spune Lucian Romașcanu. 

ℹ️ Declarația Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, cu privire la depunerea unei moțiuni simple de către deputații...

Publicată de Ministerul Culturii pe Marţi, 29 martie 2022

USR a depus moțiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romașcanu

USR a depus, marți, moțiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, „ca urmare a refuzului ministrului Culturii de a-l demite de urgență pe directorul interimar al TNB, responsabil de implicarea instituției de cultură în acțiuni repetate de propagandă rusească”.

„Lucian Romașcanu, în loc să-și asume și să rezolve o problemă punctuală, merge mai departe și ține în brațe un om al propagandei pro-Moscova, pro-Putin, anti-UE, anti-NATO. De aceea, USR a depune moțiunea simplă intitulată «Libertate artistică? Da! Propagandă pro-Moscova și anti-UE în instituții publice? Niciodată!», îndreptată împotriva ministrului Romașcanu. Nu se poate ca din cea mai importantă instituție de cultură din România să se facă propagandă activă, prin material publicitar, anti-UE, anti-NATO, pro-Putin, pro-Kremlin”, declară, potrivit unui comunicat de presă, deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Bulai precizează că ministrul PSD Lucian Romașcanu este cel care l-a numit în funcție pe actualul director interimar al Teatrului Național București și apreciază că „sub ochii ministrului PSD al Culturii și cu autorizarea lui nedisimulată, Teatrul Național București, cea mai reprezentativă scenă a țării, a fost transformată într-o platformă a propagandei extremiste pro-Kremlin, a antisemitismului și revizionismului”.

„În timp ce teatre și muzee din întreaga țară se solidarizau cu victimele războiului de la granițele noastre, în timp ce însuși ministrul Romașcanu dădea declarații entuziaste despre susținerea artiștilor refugiați din Ucraina, directorul interimar al TNB refuza nu doar orice solidarizare, dar chiar și o proiecție a steagului ucrainean pe una din cele mai emblematice clădiri ale Bucureștiului. De ce? Pentru că poate. Ce face ministrul Culturii? Tace. În timp ce întreaga țară se luptă cu extremismul naționalist venit din Est, dinspre Moscova, directorul interimar al TNB programează un spectacol «găzduit», ținut de Dan Puric, actor angajat al teatrului, susținător declarat al dughinismului și putinismului, campion al pseudo-antiglobalismului și al naționalismului de extracție moscovită. Ce face ministrul Culturii? Se ascunde în spatele libertăților artistice. În timp ce întreaga Europă luptă împotriva propagandei anti-UE și anti-NATO, la Teatrul Național, sub ochii directorului interimar aflat în sală, se împart sute de exemplare gratuite dintr-o publicație naționalistă, antisemită, antieuropeană și pro-putinistă. Nu un exemplar, două, trecute pe sub mână, ci sute! Ce face ministrul Culturii? Așteaptă anchete, comitete și comiții”, arată USR în moțiunea simplă depusă, potrivit Mediafax

Anchetă internă la Teatrul Național București după ce spectatorii au primit un ziar naționalist | Ministrul Culturii: ”Nimeni din conducere nu a fost informat”

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, cere demiterea directorului Teatrului Național București după ce spectatorilor care veniseră să asculte un monolog susținut de Dan Puric cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului le-a fost distribuit ziarul ”Certitudinea”, al cărui misiune declarată este ”să susțină demnitatea de a fi român”.

„Teatrul Național nu face politică, dar n-are nicio problemă cu propaganda.

Cam 500 de spectatori ai Teatrului Național București au găsit azi, la Sala Studio, câte un exemplar dintr-o publicație naționalistă, revanșardă, rasistă și antieuropeană, pe numele ei „Certitudinea”. Care să „acompanieze” monologul lui Dan Puric, prezentat de Ziua Mondială a Teatrului.

La intrarea în sală erau împărțite alte exemplare din aceeași fițuică extremistă.

Aștept de la administrația Teatrului Național explicații privind distribuția acelei publicații de propagandă într-o instituție publică, sub ochii angajaților TNB, ai directorului interimar și ai unui membru al Consiliului Artistic.

Aștept de la ministrul Culturii, Lucian N. Romascanu, să-l demită pe directorul interimar al TNB. Cu aceeași viteză cu care a confirmat că la TNB nu se face politică, doar artă.”, a transmis Iulian Bulai pe pagina personală de Facebook.

Printre materialele publicate în ziarul distribuit spectatorilor se află o poezie dedicată lui Corneliu Vadim Tudor, cât și un articol intitulat ”Uniunea Lagărelor comuniste s-a transformat în Lagărul Uniunii Europene”.

×
Subiecte în articol: Lucian Romașcanu motiune simpla USR
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close