Antena 3 CNN Politică Parlamentul rămâne bicameral. Amendamentul PDL a fost respins

Parlamentul rămâne bicameral. Amendamentul PDL a fost respins

Parlamentul rămâne bicameral. Amendamentul PDL a fost respins
Sursa foto: Foto: mediafax.ro
de M.Z.    |    07 Iun 2013   •   10:54

Parlamentul rămâne bicameral, dacă noua Constituţie va fi aprobată. Amendamentul PDL referitor la Parlamentul alcătuit dintr-o singură Cameră a fost respins în comisia de revizuire a legii fundamentale. Numărul deputaţilor nu va putea fi mai mare de 300, iar magistraţii vor fi obligaţi să plătească pentru erorile judiciare. 

Amendamentul privind trecerea la Parlament unicameral a primit un singur vot "pentru" în comisia de revizuire a Constituţiei.

A fost adoptat, însă, un amendament care prevede că numărul deputaţilor nu poate fi mai mare de 300. La acest număr se adaugă reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Noua Constituţie va interzice înfiinţarea de grupuri parlamentare noi în timpul legislaturii, pe modelul UNPR.

Dreptul de regres al statului este întărit prin Constituţie. Cu alte cuvinte, statul îşi va putea recupera prejudiciul de la magistraţii care au dat decizii eronate.

La capitolul modificări controversate, se înscrie amendamentul care păstrează măsura reţinerii la 24 de ore, în ciuda recomandărilor premierului Victor Ponta şi ale preşedintelui Traian Băsescu, ca aceasta să fie extinsă la 48 de ore.

Un alt subiect care a creat vâlvă se referă la căsătoriile gay. În noua Constituţie, scrie clar că familia se întemeiaza pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, ca în varianta actuală. Totodată, discriminarea bazată pe vârstă, sex, dizabilităţi sau orientare sexuală este interzisă. Aceşti termeni nu erau până acum în Constituţie.

Tot legea fundamentală va obliga mijloacele de comunicare să declare sursele de finanţare, dar şi structura acţionariatului.

Regiunea devine unitate administrativă alături de oraşe şi municipii, iar după 23 de ani, tricolorul va avea din nou stema României pe el.

 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close