Antena 3 CNN Politică Perdanții uninominalului se bat cu favoriții liderilor PD-L pentru posturile de secretari

Perdanții uninominalului se bat cu favoriții liderilor PD-L pentru posturile de secretari

Perdanții uninominalului se bat cu favoriții liderilor PD-L pentru posturile de secretari
31 Dec 2008   •   11:39

Liderii PDL au convocat, pentru săptămâna viitoare, o nouă ședință a Colegiului Director al partidului pentru a împărţi funcţiile de secretari de stat şi de şefi de agenţii. Deși criteriul vehiculat pentru încredințarea acestor funcții ar fi rezultatele electorale obținute de filiale în anul 2008, concurența pentru aceste posturi este acerbă, noii miniștri PD-L dorind să colaboreze mai curând cu proprii favoriți decât cu oameni veniți din teritoriu.
Lista pretendenților cuprinde o serie de lideri de filiale care nu au candidat la parlamentare, pe unii perdanți ai cursei pentru noul Parlament dar care s-au plasat pe primul loc sau al doilea ca număr de voturi primite, dar și pe favoriții unor lideri de partid. Potrivit unor surse din partid, jocurile de culise, decise mai curând la nivelul unui grup restrâns la nivel central, a nemulțumit deja o serie de filiale care s-au remarcat prin scoruri electorale bune, unii lideri locali temându-se că vor rămâne înafara împărțelii funcțiilor din eșalonul doi.
De exemplu, pentru Agenţia Domeniilor Statului sau Loteria Naţională favorit este dat consilierul vicepreședintelui Gheorghe Albu, Sorin Toader, în timp ce un alt apropiat al cercurilor lui Albu, Mircea Marinescu, ar dori șefia Monitorului Oficial sau un post de vicepreședinte la AVAS.
Noul ministru al Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga i-a făcut deja cunoscut viceprimarului Capitalei, Răzvan Murgeanu, că-l vrea pe un post de secretar de stat la minister, cel mai probabil pentru a gestiona problema construcţiilor.
Fost şef de la Protecţia Consumatorului și actual europarlamentar, Marian Zlotea, este sprijinit de ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru preluarea conducerii Agenţiei Naţional Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Și președintele Traian Băsescu are un interes aparte pentru ca actualul său consilier pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac, să prindă un post de secretar de stat în MAE, susțin unele surse din PD-L.
Fost preşedinte al Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Cătălin Marinescu este considerat în cărți pentru Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii. Numele său a mai fost vehiculat pentru postul de ministru de resort.
La ANAF sunt luat în calcul trei nume: Sorin Blejnar, comisar general al Gărzii Financiare, fostul şef al Agenţiei, Sebastian Bodu, și Gabriel Biriş, avocat într-o firmă de consultanţă fiscală.
Un post de secretar de stat în Ministerul Agriculturii ar putea fi ocupat de fostul liberal Marian Hoinaru, care deține în prezent funcția de vicepreședinte al PD-L.
Şefia ORNISS sau cea a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor ar putea fi acordată lui Ioan Talpeş, fost şef al SIE şi consilier al lui Ion Iliescu. Un alt nume pomenit când vine vorba de ORNISS este cel al fostului şef al Colegiului Naţional de Apărare, Mihai Vasile Ozunu, care a candidat în sectorul 6.
Fostul şef al Gărzii de Mediu, controversatul Silvian Ionescu, ar putea reveni în scaunul acestei instituții.
Pentru democrat-liberalii din teritoriu au fost rezervate câteva funcții fără miză. Astfel, la Sănătate, consilierul municipal sucevean PDL Cristian Irimie ar putea prinde un post de secretar de stat, în timp ce la Turism, George Nastasia, fost candidat PDL la preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova ar putea prinde un post similar.
Totodată o serie de candidați perdanți la parlamentare s-ar dori în cărțile împărțirii de funcții: Gheorghe Barbu ar vrea să devină viitorul secretar general al Guvernului, Valentin Iliescu secretar de stat în MAI, Ionuţ Popescu un post pe la AVAS, Cornelia Cazacu secretar general adjunct al Senatului, iar Irinel Cristu, un post de secretar în Ministerul Turismului.
Numirile pentru funcţiile de conducere din agenţii se for face însă abia după 7 ianuarie, aşa că manevrele de culise ar putea rezerva unele surprize.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PD-L secretari de stat agentii
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close