Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Astăzi se alege noul preşedinte al FRF. Cinci candidaţi au rămas în cursă

Astăzi se alege noul preşedinte al FRF. Cinci candidaţi au rămas în cursă

Astăzi se alege noul preşedinte al FRF. Cinci candidaţi au rămas în cursă
de M.T.    |    05 Mar 2014   •   09:28

Vasile Avram, Răzvan Burleanu, Gheorghe Chivorchian, Marcel Puşcaş şi Sorin Răducanu sunt cei cinci candidaţi care au rămas în cursa pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal, după ce principalul favorit, Gheorghe Popescu, a fost condamnat, marţi, în Dosarul Transferurilor.

Adunarea Generală a FRF se va reuni miercuri, la Casa Fotbalului, de la ora 10, pentru a decide cine îi va urma lui Mircea Sandu la conducerea fotbalului românesc.

Pentru ca alegerile să poată avea loc este necesară prezenţa a două treimi dintre cei 224 de membri afiliaţi, însă, în cursul zlei de marţi, au existat informaţii că şefii FRF ar fi încercat să-i convingă pe unii dintre votanţi să nu participe la Adunarea Generală. În condiţiile în care nu ar exista cvorum, alegerile ar urma să fie amânate.

Actualul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, neagă însă un astfel de scenariu. „Conform articolului 27 din Statutul FRF spune clar că secretariatul general va notifica în scris cu 90 de zile înainte de data la care va avea loc Adunarea Generală toţi membrii afiliaţi cu privire la posibilitatea ca în termen de 30 de zile să înainteze propuneri în vederea includerii acestora pe ordinea de zi. Acest articol s-a respectat întocmai. Nu se amână Adunarea Generală de mâine în nicio situaţie pentru acest punct. Mai departe, Adunarea Generală este suverană, poate să decidă orice. Poate decide că se ţine, că nu se ţine”, a spus Sandu.

În acelaşi timp, fostul internaţional Ionuţ Lupescu, membru în conducerea UEFA, consideră că nu există motive pentru care alegerile să nu aibă loc.

„Eu nu văd niciun motiv să nu se ţină Adunarea Generală a FRF. Îmi pare rău pentru fostul meu coleg de echipă, Gică Popescu, pentru tot ce s-a întâmplat, dar nu văd niciun fel de motiv să nu se ţină Adunarea Generală, pentru că mai sunt alţi cinci candidaţi înscrişi în cursă. Normal ar fi să existe această Adunare Generală, să fie un vot democratic, liber, cât mai transparent. Asta ar fi spre binele fotbalului”, a afirmat Lupescu.

De asemenea, secretarul general al AFAN, Dumitru Costin, consideră că o eventuală amânare a alegerilor pentru şefia FRF ar face o impresie proastă la FIFA şi UEFA.

„Singura cale prin care alegerile ar putea fi amânate este ca mâine membrii Adunării Generale să se gândească că nu e cazul să se mai prezinte. După cum arată statutul FRF la ora actuală, nu poate fi înscris un alt candidat în locul lui Gică Popescu. Se poate merge cu o forţare, prin care Adunarea Generală, amânată pentru o altă dată, să modifice statutul şi să permită înscrierea unui alt candidat, dar ar arăta cumplit în ochii oricărui for avizat şi mă refer aici la FIFA şi UEFA. Nu există niciun temei regulamentar sau statutar ca mâine să nu aibă loc alegerile pentru preşedinţia FRF”, a declarat Costin pentru Mediafax.

În absenţa lui Gică Popescu, fostul arbitru Vasile Avram şi preşedintele Federaţiei Române de Minifotbal, Răzvan Burleanu, se anunţă principalii favoriţi pentru a-l înlocui pe Mircea Sandu.

„Personal, îmi pare rău pentru Gică Popescu. Aş fi vrut să câştig aceste alegeri pe teren, nu prin neprezentare. Acum nu avem altceva de făcut decât să mergem înainte cu acelaşi gând, cel al schimbării fotbalului românesc. Gică Popescu are şi oameni de valoare în echipa sa, oameni care sunt bineveniţi alături de mine”, a spus Avram, după verdictul de marţi.

„E un final de etapă. S-au eliminat două elemente nocive din fotbalul românesc. Pe de o parte clanul Becali şi pe de altă parte cooperativa care s-a format în jurul lui Jean Pădureanu. Domnul Mircea Sandu îşi doreşte să fie preşedinte de onoare. Îi sugerez să se retragă”, a declarat Răzvan Burleanu.

Potrivit procedurilor anunţate de FRF, noul preşedinte va fi ales din primul tur de scrutin dacă va obţine jumătate plus unu dintre voturile membrilor afiliaţi exprimate şi validate.

În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu se va impune din primul tur, preşedinte al FRF va fi ales după turul doi de scrutin candidatul cu cele mai multe voturi primite.

Indiferent de numele celui care va câştiga alegerile, Mircea Sandu consideră că acesta se va afla în funcţie doar pentru câteva luni, după care vor fi organizate alegeri anticipate.

„Dacă mâine (astăzi - n.r.) va fi ales un nou preşedinte, aşa cum este prevăzut în programul Adunării Generale, vă garantez că în 3-7 luni vor fi alegeri anticipate. Veţi vedea. Din experienţa mea pot să spun lucrul ăsta”, a spus actualul preşedinte al federaţiei.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close