Antena 3 CNN Timp liber Film România, prezentă la Berlinală cu filmul "Amintiri de pe frontul de est", în regia lui Radu Jude

România, prezentă la Berlinală cu filmul "Amintiri de pe frontul de est", în regia lui Radu Jude

Festivalul de Film de la Berlin 2022 a început astăzi şi se va desfăşura până pe 20 februarie. Anul acesta, din cauza regulilor sanitare, numărul filmelor care vor rula în secţiunile tradiţionale va fi mai mic. România va participa cu documentarul "Amintiri de pe Frontul de Est", semnat de regizorul Radu Jude.

România, prezentă la Berlinală cu filmul "Amintiri de pe frontul de est", în regia lui Radu Jude
Sursa foto: Hepta | Axel Schmidt
de Georgiana Adam    |    10 Feb 2022   •   21:21

Sunt 18 pelicule din 15 ţări, iar majoritatea sunt premiere mondiale.

România este prezentă cu o producţie care rulează în secţiunea filmelor de scurtmetraj.

Este vorba despre filmul realizat de tandemul Radu Jude / Adrian Cioflâncă, "Amintiri de pe frontul de est".

Cătălin Anchidin, specialist în industria cinematografică, a vorbit joi, în cadrul emisiunii "În fața națiunii", despre cea de-a 72-a ediţie a celebrului festival de film.

"Mă  bucur foarte tare că noua ediție se întâmplă de data aceasta, în formulă fizică. Anul trecut, dacă ne aducem aminte, când Radu Jude câștiga "Ursul de Aur" pentru filmul  "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", ediţia s-a întâmplat într-o formulă online, ca apoi în vară să existe şi o serie de proiecţii şi calea propriu-zisă a evenimentului. Ediţia de anul acesta, cumva, se întoarce un pic la normal. Avem foarte multe filme.

Chiar fimul din seara aceasta este un film care se întâmplă în lockdwn, al lui François Ozon. Evident că sunt foarte multe filme, în premieră mondială, a unor cineaşti consacraţi şi importanţi pentru tot ceea ce înseamnă eveniment de talia aceasta. Pentru cei care nu ştiu, festivalul de la Berlin este, alături de cel de la Cannes şi Veneţia, unul dintre principalele evenimente dedicate industriei cinematografice de film. 

Evident că Berlinul dă startul în materie de cinema la început de an, pentru că s-au anunțat între timp și nominalizările la Oscar, intrăm în linie dreaptă cu festivalurile de film cu Berlinala. Evident, e unul dintre momentele importante pentru cinematograful european și chiar cel mondial. Și iată că România este din nou prezentă acolo, și din nou cu Radu Jude, ceea ce mi se pare absolut fantastic", a spus Cătălin Anchidin la Antena 3.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close