Antena 3 CNN Travel TIFF transformă Oradea în centrul turismului cultural, în acest weekend

TIFF transformă Oradea în centrul turismului cultural, în acest weekend

După TIFF ce a ridicat turismul cultural din Cluj, festivalul internațional de film devenit emblematic pentru România aduce vizitatorii cinefili și la Oradea, pentru întâlnirea cu actorii preferați.

TIFF transformă Oradea în centrul turismului cultural, în acest weekend
de Diana Scarlat    |    28 Sep 2023   •   17:53

Participanții la TIFF pot interacționa cu actorii și regizorii, în cele mai importante momente ale evenimentului. TIFF a ajuns la cea de-a șasea a ediție la Oradea, anul acesta, urmând să se desfășoare în perioada 29 septembrie-1 octombrie. Evenimentul este organizat de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania, Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary și al Consiliului Județean Bihor.

Sâmbătă, pe 30 septembrie, echipa unuia dintre cele mai așteptate filme românești ale anului – „Libertate” – va fi prezentă de la ora 19:00 la Teatrul de Stat Oradea pentru a urmări, alături de spectatori, producția inspirată de evenimentele petrecute la Sibiu în 1989. În sală vor fi regizorul Tudor Giurgiu, actorii Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Ștefan Iancu, alături de actorii orădeni Răzvan Vicoveanu, Elvira Rîmbu și directorul de imagine Alex Sterian.

Tot sâmbătă, după proiecția filmului „Libertate”, o parte din echipa filmului „Încă două lozuri”, în regia lui Paul Negoescu, va sta de vorbă cu spectatorii, în cadrul proiecției în avanpremieră la Teatrul de Stat. Publicul îi va întâlni pe mult îndrăgiții actori Alexandru Papadopol și Dorian Boguță. De la ora 16.30, proiecția documentarului „Cazul inginerului Ursu” - tot după un caz real, referitor la o victimă a torționarilor din închisorile comuniste -, în regia lui Liviu Tofan și Șerban Georgescu, va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, în prezența fiului protagonistului, Andrei Ursu. Iar de la ora 20:00, în Piața Unirii, proiecția filmului „Visul” va fi urmată de o întâlnire cu regizorul Cătălin Saizescu, actorii Georgiana Saizescu și Gloria Găitan, cât și cu Serghei Mizil.

Duminică, regizorul Andrei Tănase va fi prezent la proiecția filmului „Tigru”, pentru care a obținut Premiul pentru Debut la TIFF 2023. Filmul va fi proiectat la Teatrul de Stat, de la ora 16:00, iar regizoarea documentarului „De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin”, Carla Teaha, va fi prezentă începând cu ora 15, la Sala Transilvania.

Cei care ajung la TIFF se pot caza în Oradea sau în împrejurimi, stațiunea Băile Felix fiind foarte aproape. În acest weekend încă se poate face plajă în piscinele cu apă termală de la Felix, astfel încât evenimentul cultural se combină perfect cu oferta turistică a zonei. Atât în municipiul Oradea, cât și la Felix, există mai multe piscine cu apă termală. Ceea ce trebuie să mai știe amatorii de distracție în apă este faptul că proprietățile izvoarelor captate în cele două localități sunt diferite, iar pentru scăldatul în astfel de apă este nevoie și de o consultație medicală prealbilă, care se poate face și la centrele de tratament ale hotelurilor.

×
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close