Antena 3 CNN Actualitate Descoperiți. Presiuni uriașe asupra lui Iohannis

Descoperiți. Presiuni uriașe asupra lui Iohannis

Descoperiți. Presiuni uriașe asupra lui Iohannis
21 Oct 2018   •   00:10

O schimbare completă de atitudine în doar două zile, iar în a treia Iohannis deja cerea demisia ministrului Tudorel Toader din pricina celor mai recente concluzii ale Comisiei de la Veneția, deși acestea se referă la modificările făcute la Codul Penal și cel de Procedură Penală, unde ministrul Justiției n-a avut nicio legătură, fiind făcute de Parlament.

Aflat în vizită în Italia, de fapt, mai degrabă în campanie electorală pentru românii din diaspora, Iohannis s-a ținut oarecum departe o vreme de scandalul care lua amploare în țară. Inclusiv legile Justiției le-a promulgat pe rând. E adevărat că forțat de împrejurări și cerând reintrarea lor în procedură parlamentară, dar de fiecare dată doar dând câte un comunicat de presă, fără vreo declarație televizată în care să profite de moment și să șteargă pe jos cu Guvernul și Coaliția. Acest lucru a nemulțumit propaganda care practic îl soma pe președinte să facă ceva. Și a făcut, miza fiind una dublă. 

Există un plan ca plenara Comisiei de la Veneția și apropiatul raport să fie folosit împotriva Guvernului. Și aici se acționează pe două planuri, unul la Bruxelles, unde să fie folosit ca argument în dezbaterea din Comisia de drepturi și libertăți de la Începutul lui noiembrie, unde se încearcă forțarea unei rezoluții împotriva României, și altul în țară, prin propagarea sloganului că PSD- ALDE și Guvernul lor scot țara din Uniunea Europeană.

A doua miză este Tudorel Toader însuși și câteva evenimente-cheie din această perioadă, în care ministrul Justiției are rolul crucial. Cel mai arzător dintre toate, înființarea secției speciale pentru investigarea magistraților, cu termen limită în lege pe 23 octombrie, dar unde secția de procurori din CSM a pus constant bețe-n roate, sperând la o amânare a acestui termen limită, care implică și transferul de la DNA a tuturor dosarelor făcute magistraților. 

O secție independentă ar putea scoate la suprafață multă mizerie, dosare făcute doar pentru a șantaja magistrați, declanșând un efect de Domino, cu urmări greu de imaginat. Apoi este numirea procurorului șef DNA, unde Iohannis are propunerea pe masă, propunere care a scos din minți propaganda. Acolo Tudorel Toader a fost foarte ferm. Este foarte probabil să vină și a doua oară cu același nume pe care, conform legii proaspăt intrate în vigoare, Iohannis nu o va putea respinge. Și, în plus, ministrul Justiției l-a mai avertizat pe președinte că ar face bine să mai citească încă o dată decizia Curții Constituționale, să vadă care îi sunt atribuțiile în procedura numirii procurorilor de rang înalt, adică doar aceea de solemnitate. Războiul este extrem de dur.

Pe de altă parte, procurorul general, Augustin Lazăr tocmai a ridicat miza președintelui Iohannis. Începerea urmăririi penale in rem în dosarul casei pierdute în instanță pe motiv de acte false și a modului în care statul este împiedicat să intre în posesia imobilului și să recupereze vreo 285.000 de euro, bani încasați drept chirie de familia Iohannis. E adevărat că a apărut doar pe surse și că este vorba de urmărire penală doar pentru faptă, nu de persoane. Dar ancheta, indiferent de rezultat, nu are cum să-i ocolească pe Carmen și Klaus Iohannis, chiar dacă, în cazul președintelui, va trebui amânată până când acesta își termină mandatul. 


 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close