Antena 3 CNN Actualitate O sută de ani fără tezaur

O sută de ani fără tezaur

O sută de ani fără tezaur
Sursa foto: Foto: VideoNews
25 Mai 2016   •   16:28

Se împlinesc 100 de ani de când Tezaurul României a fost trimis în Rusia, în timpul Primului Război Mondial, şi nu a mai fost recuperat integral niciodată. Un documentar realizat de Lucia Hossu Longin şi lansat în premieră de Institutul Cultural Român prezintă detaliile controversate ale pierderii istorice de acum un secol.

Filmul prezintă toate demersurile făcute de statul român din perioada interbelică până în perioada postcomunistă pentru a recupera tezaurul din subsolurile Moscovei. Este un documentar politic bazat pe mărturiile miniştrilor de externe pe care i-a avut România după 1989.

Filmul realizat anul trecut de Lucia Hossu Longin face lumină şi asupra greşelilor pe care le-au făcut politicienii în negocierea tezaurului cu autorităţile de la Moscova.

Toate acestea au fost transportate în Rusia țaristă în timpul războiului, pentru a fi protejate. Însă nu au mai fost restituite. O istorie care a zdruncinat relaţiile diplomatice dintre România și Rusia.

Filmul "Un veac fără tezaur" a fost prezentat în premieră de Institutul Cultural Român din Bucureşti. Scenariul este semnat de Dan Necşulea şi Alexandra Orban. Pelicula a fost realizata cu ajutorul Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

×
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close