Antena 3 CNN Externe Barroso: Serbia merită statutul de ţară candidată la UE

Barroso: Serbia merită statutul de ţară candidată la UE

Barroso: Serbia merită statutul de ţară candidată la UE
Sursa foto: Foto: pierofassino.it
28 Feb 2012   •   18:38
UPDATE 19.00 - România a blocat, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei, anunţă surse diplomatice citate de AFP.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, marţi, că Serbia merită statutul de ţară candidată şi a precizat că există deja o majoritate de state membre UE care sunt în favoarea adoptării unei astfel de decizii.
   
"Suntem foarte aproape de a avea veşti bune. Marea majoritate a statelor membre sunt în favoarea acordării statutului de ţară candidată Serbiei. Dacă nu va fi adoptată o decizie astăzi, ne aşteptăm ca ea să fie luată la următorul Consiliu European", a spus Barroso.
   
El a adăugat că decizia trebuie luată şi că Serbia merită să primească statutul de ţară candidată.

Oficialul european a adăugat că, deşi a făcut progrese, Serbia mai are încă de înregistrat paşi înainte.
   
"În aceste vremuri dificile, de criză, nu trebuie să uităm politica de extindere şi importanţa ei", a mai spus Barroso, adăugând că această politică profund europeană a fost un "catalizator pentru creşterea economică" dar şi un instrument care a asigurat stabilitatea şi consolidarea statului de drept în multe ţări.
   
Reuniunea CAG a fost prelungită, marţi, la Bruxelles, la insistenţele părţii române, care a dorit ca problema statutului minorităţii vlahe din Serbia să fie inclusă în concluziile reuniunii, susţin surse din cadrul Comisiei Europene.
   
Miniştrii de Externe reuniţi în Consiliul Afaceri Generale (CAG) urmează să decidă dacă vor accepta să acorde Serbiei statutul de ţară candidată la UE.
   
Surse diplomatice spun că obiecţiile ridicate de către Lituania, Polonia şi România nu sunt suficient de serioase pentru a opri ministerele să recomande Serbia ca un candidat oficial la Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, presa străină scria că România este hotărâtă să blocheze o hotărâre pozitivă cu privire la acordarea statutului de candidat la UE al Serbiei, dacă nu ţara nu face paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii vlahe.

×
Subiecte în articol: José Manuel Barroso
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close