Antena 3 CNN Externe Biserica Anglicană a început să vândă castele medievale, din cauza crizei economice

Biserica Anglicană a început să vândă castele medievale, din cauza crizei economice

Biserica Anglicană a început să vândă castele medievale, din cauza crizei economice
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
25 Noi 2012   •   18:25

Biserica Anglicană a început să vândă castelele medievale care au servit timp de secole drept reşedinţe pentru cei mai de seamă episcopi şi arhiepiscopi, căutând să valorifice portofoliul extins de proprietăţi imobiliare pentru a trece cu bine peste o perioadă economică dificilă.
   
În toamna anului trecut, Biserica Anglicană a scos la vânzare Castelul Rose, reşedinţă a episcopului de Carlisle încă din anul 1230. De asemenea, episcopul de Lincoln se va muta dintr-un conac cu 14 camere într-o vilă cu 5 dormitoare. Viitorul arhiepiscop de Canterbury va fi ultimul episcop de Durham care se va bucura de Castelul Auckland, vândut în luna iulie a acestui an unui trust, potrivit Financial Times.
   
Biserica Anglicană a scos pe piaţă numeroase reşedinţe episcopale şi va continua să vândă din proprietăţi conform indicaţiilor comisiei însărcinată cu administrarea averii de 5,2 miliarde lire sterline (6,4 miliarde euro) a instituţiei de cult.
   
Proprietăţile imobiliare reprezintă cea mai mare parte a averii Bisericii Anglicane. Anul trecut, portofoliul administrat de comisia specială a generat un randament de 13,1%. Per total însă, incluzând şi proprietăţi financiare, precum acţiuni, portofoliul instituţiei a avut un randament mai mic, de numai 2,9%, faţă de o ţintă de 5% pe an, peste rata inflaţiei.
   
Reacţia Bisericii Anglicane la criza financiară din 2008 a fost diversificarea investiţiilor şi totodată o politică mai atentă de selectare a activelor viabile. Deţinerile semnificative de acţiuni s-au dovedit o alegere neinspirată în 2008, însă comisarii urmează acum modelul fondurilor de pensii în privinţa alocării de bani pentru investiţii. Din 2010, Biserica Anglicană şi-a dublat investiţiile în fonduri de hedging. Investiţiile bisericii în fonduri cu capital privat au generat anul trecut un randament de 12,5%.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close