Antena 3 CNN Externe Ce s-ar întâmpla cu Europa în cazul unui colaps al Greciei

Ce s-ar întâmpla cu Europa în cazul unui colaps al Greciei

Ce s-ar întâmpla cu Europa în cazul unui colaps al Greciei
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Iun 2015   •   17:28

Ministrul de stat grec Alekos Flabouraris a declarat sâmbătă că Banca Centrală Europeană (BCE) nu va permite un colaps grecesc, pentru că o astfel de acţiune ar avea un efect de domino pentru întreaga Europă, informează BBC News Online.

BCE a majorat vineri finanţarea băncilor elene, pentru ca acestea să-şi poată continua activitatea.
   
Banca Centrală a Greciei a avertizat miercuri că, în cazul în care Atena nu va reuşi să obţină din partea creditorilor săi internaţionali o asistenţă financiară suplimentară, ţara ar putea intra în incapacitate de plată şi ar putea părăsi zona euro.

Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia.

Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să ajungă la un acord cu creditorii. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

×
Subiecte în articol: Europa Grecia
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close