Antena 3 CNN Externe Grecia este prietenă cu Rusia: "Ar putea PARALIZA NATO"

Grecia este prietenă cu Rusia: "Ar putea PARALIZA NATO"

Grecia este prietenă cu Rusia: "Ar putea PARALIZA NATO"
de O.P.    |    26 Mar 2015   •   07:44

Grecia, prietenă cu Rusia, ar putea să întârzie, chiar ''să paralizeze'', prin veto-ul său, răspunsul NATO la o încălcare a apărării sale colective, estimează Zbigniew Brzezinski, una dintre vocile influente ale politicii externe americane, relatează miercuri AFP.

După anexarea Crimeei în 2014, Rusia riscă să ridice pretenții asupra Republicii Moldova, Georgiei și Azerbaidjanului, după care republicile baltice și Polonia, membre ale Alianței Nord-Atlantice, ar putea ''deveni o țintă'', a declarat Brzezinski într-un interviu apărut miercuri în cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna.

Articolul 5 al NATO prevede un răspuns colectiv al Alianței Nord-Atlantice la orice agresiune împotriva unuia dintre cei 28 de membri ai săi.

''Dar, în cadrul NATO, sunt în vigoare diferite proceduri, inclusiv principiul unanimității. Aceasta înseamnă că NATO ar putea fi paralizată un anumit timp, și n-ar fi decât de către Grecia, care este prietenă cu Rusia și care dispune, bineînțeles, de un drept de veto'', a explicat el.

Premierul grec Alexis Tsipras este așteptat pe 8 aprilie la Moscova, unde Atena caută să obțină un sprijin pentru problemele sale economice.

Brzezinski recomandase deja în ianuarie, în fața Comisiei pentru Forțele Armate a Senatului american, o pre-poziționare a trupelor americane sau europene în țările baltice pentru ''a descuraja'' Rusia de la orice intenție la adresa acestor țări.

×
Subiecte în articol: Rusia Grecia zona euro NATO
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close