Antena 3 CNN Externe Guvernul turc a cerut scuze manifestanţilor, în încercarea de a pune capăt protestelor

Guvernul turc a cerut scuze manifestanţilor, în încercarea de a pune capăt protestelor

Guvernul turc a cerut scuze manifestanţilor, în încercarea de a pune capăt protestelor
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    04 Iun 2013   •   19:15

Guvernul turc a încercat, marţi, să pună capăt mişcării de contestare fără precedent cu care se confruntă, cerând „scuze” manifestanţilor şi lansând un apel la încetarea protestelor, transmite AFP, citată de Agerpres.

Vicepremierul Bulent Arinc a recunoscut ca „legitime” revendicările ecologiştilor, aflaţi la originea acţiunii de protest din Turcia, şi i-a invitat pe manifestanţi să pună capăt acţiunii lor.

În condiţiile în care premierul Recep Tayyip Erdogan se află până joi într-un turneu în ţările din Maghreb, Arinc a fost cel care a prezentat „scuze” mult prea numeroşilor răniţi din rândurile civililor, exceptându-i, totuşi, pe „cei care au cauzat distrugeri pe străzi şi care au încercat să aducă atingere libertăţii oamenilor”.

De asemenea, vicepremierul şi-a reafirmat regretul pentru folosirea de către poliţie a gazelor lacrimogene contra manifestanţilor, fapt ce a făcut, în opinia sa, ca „lucrurile să degenereze”.

De la începutul acţiunii de protest, manifestanţii l-au acuzat pe Erdogan de „derivă autoritară” şi că vrea să „islamizeze” Turcia, stat laic.

„Nu avem dreptul sau luxul să ignorăm poporul, democraţiile nu pot să existe fără opoziţie”, a spus Arinc, afirmând că guvernul şi-a învăţat lecţia din aceste evenimente.

Potrivit AFP, marţi după-amiază situaţia era calmă în Turcia, după confruntările violente din timpul nopţii de la Istanbul, Ankara sau Izmir, soldate cu numeroşi răniţi.

În afara celor două persoane care au murit duminică şi luni, violenţele din ultimele patru zile s-au soldat cu peste 1.500 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi sindicatelor medicilor.

Cifrele nu au fost însă confirmate de autorităţi. Purtătorul de cuvânt al guvernului turc a evaluat, marţi, la 64 de manifestanţi şi 244 de poliţişti numărul răniţilor.


×
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close