Antena 3 CNN Externe Norvegia VINDE o ascunzătoare a submarinelor NATO

Norvegia VINDE o ascunzătoare a submarinelor NATO

Norvegia VINDE o ascunzătoare a submarinelor NATO
31 Mai 2012   •   15:01

Norvegia a scos la vânzare o bază navală ultra secretă, care adăpostea în trecut submarinele ce patrulau în Oceanul Atlantic.

Oficial, locaţia este cunoscută sub numele de Baza Navală Olavsvern şi este situată pe coasta de nord a ţării. Aceasta este o unitate completă, cu loc de docare a submarinelor, tunele şi birouri. Autorităţile norvegiene au stabilit un preţ de 17,5 milioane de dolari pentru tot amplasamentul.

Suprafaţa pe care se întinde baza militară este de peste 4000 de metri pătraţi şi aici se regăsesc clădiri de birouri, apartamente rezidenţiale, un depozit şi un atelier de reparaţii.

Atracţia principală o reprezintă dry dock-ul săpat în interiorul muntelui care se bucură de un sistem propriu de energie. Tot în subteran există un labirint de tunele şi cămăruţe, care cândva erau "creierul" misiunilor militare.

Surse neoficiale au relevat faptul că locaţia a fost folosită într-unul din filmele din seria James Bond.
Singurul lucru confirmat de norvegieni este că această unitate a fost folosită în timpul Războiului Rece, iar spre sfârşitul acelei perioade devenise doar un puct de aprovizionare.

×
Subiecte în articol: submarin
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close