Antena 3 CNN Externe Noua Zeelandă vrea să interzică Union Jack de pe drapelul naţional

Noua Zeelandă vrea să interzică Union Jack de pe drapelul naţional

Noua Zeelandă vrea să interzică Union Jack de pe drapelul naţional
Sursa foto: Foto: abc.net.au
22 Sep 2014   •   14:23

Premierul Noii Zeelande, John Key, a declarat, luni, după triumful electoral al partidului său de centru-dreapta, că este timpul ca Union Jack (steagul Marii Britanii) să fie interzis de pe drapelul naţional pentru că simbolizează fostul colonizator britanic, scrie AFP.
   
John Key a declarat că doreşte să organizeze un referendum pe această temă în 2015. "Sunt, evident, un susţinător fervent al schimbării", a declarat el pentru Radio Live.
   
Anterior, premierul a declarat că frunza de ferigă argintie, emblema echipei naţionale de rugby, trebuie să ocupe un loc important pe drapelul naţional. Frunza de ferigă este simbolul naţional al Noii Zeelande, asemenea frunzei de arţar din Canada, a explicat John Key.
 
Drapelul actual, care, pe un fond albastru conţine steagul Union Jack şi patru stele roşii, a fost folosit pentru prima dată în 1869 şi adoptat oficial în 1902. Cei care doresc păstrarea formei actuale a drapelului afirmă că numeroşi neozeelandezi au murit pentru a-şi proteja steagul şi că schimbarea le-ar dezonora memoria.
   
Susţinătorii schimbării afirmă însă că drapelul se aseamănă prea mult cu steagurile fostelor colonii britanice, cum ar fi Australia.
   
Partidul Naţional al lui John Key a obţinut majoritatea absolută la alegerile legislative de sâmbătă. Deşi premierul se află pentru prima dată în poziţia de a guverna singur în cadrul celui de-al treilea mandat, el a declarat duminică că nu va uita partidele mai mici cu care a fost aliat până în prezent şi le va propune posturi.
 

×
Subiecte în articol: Noua Zeelanda
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close