Antena 3 CNN Externe Pas ISTORIC pentru reluarea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba. Preşedinţii celor două state vor anunţa SIMULTAN această măsură

Pas ISTORIC pentru reluarea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba. Preşedinţii celor două state vor anunţa SIMULTAN această măsură

Pas ISTORIC pentru reluarea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba. Preşedinţii celor două state vor anunţa SIMULTAN această măsură
17 Dec 2014   •   17:32

Cuba l-a eliberat pe antreprenorul american Alan Gross în schimbul a trei cetăţeni cubanezi închişi în SUA. Schimbul de prizonieri se presupune a reprezenta primul pas spre normalizarea relaţiilor diplomatice dintre cele două state.

Oficialii americani spun că Gross a fost transportat la bordul unui avion guvernamental înapoi în State, după ce Havana a decis eliberarea lui din considerente umanitare, răspunzând astfel unei solicitări a Casei Albe.
Gross, care a fost închis cinci ani în Cuba, a fost perceput ca unul dintre obstacolele ce împiedicau reluarea relaţiilor diplomatice americano-cubaneze.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va da o declaraţie oficială la ora 17.00 (ora locală a Washington-ului), anunţă surse de la Casa Albă.
Potrivit acestora, liderul american va anunţa o schimbare radicală a politicii faţă de statul insular.
Concomitent, preşedintele Cubei, Raul Castro, este aşteptat să se adreseze naţiunii sale într-un mesaj ce este legat de aceleaşi aspecte ale diplomaţiei externe.

Conform unor surse oficiale americane, administraţia de la Washington va iniţia discuţii pentru normalizarea relaţiilor diplomatice cu statul cubanez şi va deschide în următoarele luni o ambasadă în această ţară, transmite AP.

Autorităţile din Cuba l-au arestat pe Alan Gross, acum în vârstă de 65 de ani, la data de 3 decembrie 2009.
Gross, care lucra atunci pentru USAID, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru importul de tehnologie interzisă, încercând să stabilească accesul la internet pentru comunitatea locală de evrei.
Iniţiativa a fost interpretată atunci de Havana ca fiind una ce încalcă normele impuse de cenzura statului.
Regimul cubanez a acuzat în repetate rânduri USAID pentru tentativele de subminare a puterii interne.

Gross a fost eliberat în schimbul a trei cubanezi, care făceau parte din aşa-numitul grup Cuban Five. Se presupune că ei fuseseră trimişi de fostul lider de la Havana, Fidel Castro, pentru acte de spionaj în sudul Floridei.
Ei au fost condamnaţi de un tribunal din Miami în 2001 pentru acte consiprative şi pentru faptul că nu au declarat la intrarea în SUA că sunt agenţii unor servicii secrete străine.

Cei cinci sunt priviţi ca adevăraţi eroi în Cuba, iar faptele lor au fost lăudate de presa regimului comunist.

Relaţiile diplomatice dintre SUA şi Cuba sunt îngheţate de mai bine de 50 de ani din cauza reformelor socialiste impuse de Castro, dar mai ales de cooperarea foarte apropiată cu Uniunea Sovietică.

×
Subiecte în articol: raul castro
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close