Antena 3 CNN Actualitate Deputaţii, mai mulţi bani de cheltuit în 2015. Unde au fost alocate cele mai mari sume

Deputaţii, mai mulţi bani de cheltuit în 2015. Unde au fost alocate cele mai mari sume

Deputaţii, mai mulţi bani de cheltuit în 2015. Unde au fost alocate cele mai mari sume
Sursa foto: Foto: picturesofmoney.org
10 Dec 2014   •   14:50

Deputaţii vor avea anul viitor mai mulţi bani de cheltuit, comparativ cu 2014. Bugetul Camerei Deputaţilor în 2015 este cu 3 procente mai mare decât cel de acum. Şi dacă tot au mai mulţi bani de cheltuit, după ce şi-au asigurat salariile, deputaţii şi-au acordat şi un fond de premiere, în valoare de un milion de lei.

Din bugetul de aproape 237 de milioane de lei pentru 2015, cea mai mare parte o reprezintă cheltuielile salariale. Aproape 170 de milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 70%. Dacă îndemnizaţiile, diurnele, cheltuielile cu cabinetele parlamentare şi salariile angajaţiilor proprii, rămân neschimbate, parlamentarii au avut grijă să crească fondul pentru achiziţia de bunuri şi servicii. Adică, acolo unde intră deplasările interne, dar mai ales cele externe, cheltuielile de protocol, sau achiziţia de carburanţi.

Aşa că, anul viitor, aleşii vor avea de cheltuit la acest capitol, 59 de milioane de lei, cu aproape 3 milioane de lei mai mult decât anul acesta. Din aceşti bani, cea mai mare parte, 27 de milioane, se va duce pentru mersul în teritoriu al deputaţilor.

Pe lângă această sumă şi-au alocat alte 2,9 milioane de lei pentru carburanţii necesari maşinilor cu care se deplasează. Şi cum delegaţiile externe sunt extrem de râvnite în rândurile aleşilor, nu au fost neglijate şi au primit un buget generos, de 2 milioane de lei.

Aleşii au avut grijă şi de fondul de protocol al Camerei, pentru care au alocat 1,5 milioane.

Pentru că este şeful Camerei, Valeriu Zgonea, are cheltuieli în plus faţă de restul deputaţilor. Aşa că va avea la dispoziţie, doar pentru el,  220 de mii de lei, pentru a-i folosi aşa cum crede de cuviinţă.

O sumă uriaşă, de 9,3 milioane de lei va fi alocată din bugetul pe 2015  doar pentru încălzirea şi iluminatul Camerei Deputaţilor.

Cenuşăreasa bugetului pe anul viitor, pentru că există şi aşa ceva, o reprezintă achiziţia de cărţi şi publicaţii. Pentru acest capitol, deputaţii au alocat doar 50.000 de lei. Adică, de două ori mai puţin decât acordă pentru pregătirea profesională a propriilor angajaţi.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close