Antena 3 CNN Externe Rasmussen: NATO ar trebui să devină forum pentru consultări

Rasmussen: NATO ar trebui să devină forum pentru consultări

Rasmussen: NATO ar trebui să devină forum pentru consultări
Sursa foto: nato
08 Feb 2010   •   03:38

Transformarea NATO ar trebui dusă la un nou nivel prin conectarea alianţei la sistemul internaţionale mai larg de maniere complet noi, inclusiv pri dezvoltarea de relaţii mai apropriate cu state precum China, India şi Pakistan, arăta secretarul general al organizaţiei nord-atlantice Anders Fogh Rasmussen .


"În epoca insecurităţii globalizate, apărarea noastră teritorială trebuie să înceapă dincolo de graniţele noastre," declara Rasmussen la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen.
Învăţând din greşelile din Afganistan, unde NATO se luptă cu insurgenţa talibană şi Al-Qaeda, Anders Fogh Rasmussen declara că alianţa militară ar trebui să devină un forum pentru consultări pe chestiunile importante.


"Există o lecţie importantă pe care o învăţăm în Afganistan ... avem nevoie de un nou nivel compact între toţi actorii pe scena securităţii. India are o miză în stabilitatea afgană. China, de asemenea. Şi ambele ar putea ajuta mai mult la dezvoltarea şi reconstrucţia Afganistanului. Acelaşi lucru şi pentru Rusia. Practic, Rusia împărtăşeşte preocupările noastre de securitate" .

Rasmussen preciza că nu se pot îndeplini cerinţele de securitate fără un angajament mult mai activ şi sistematic cu ceilalţi jucători pe scena internaţională.

"Alianţa ar trebui să devină punctul central al unui reţele de parteneriate de securitate şi un centru pentru consultări pe chestiuni de securitate internaţională- chiar şi acţiuni în care alianţa s-ar putea să nu acţioneze niciodată? .

"Care ar fi răul dacă state precum China, India, Pakistan şi altele ar dezvolta relaţii mai apropriate cu NATO? Cred, de fapt, că ar exista doar avnataje, în termeni de încredere şi cooperare."

Rasmussen a mai subliniat că nu caută să înlocuiască munca Naţiunilor Unite.

NATO are 28 de state membre, dar parteneriatul său implică 44 de ţări în Afganistan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close