Antena 3 CNN Externe "Zidul" Berlinului, doborât din nou: Peste 100.000 de oameni, prezenţi la ceremonii (VIDEO)

"Zidul" Berlinului, doborât din nou: Peste 100.000 de oameni, prezenţi la ceremonii (VIDEO)

"Zidul" Berlinului, doborât din nou: Peste 100.000 de oameni, prezenţi la ceremonii (VIDEO)
10 Noi 2009   •   11:58

Peste o sută de mii de oameni au participat la ceremoniile organizate cu ocazia a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Cu ocazia evenimentului au fost dărâmate o mie de piese de domino, care au format un zid simbolic, în amintirea celui care a divizat Germania timp de două decenii.

Cele o mie de piese de domino s-au prăbuşit una câte una prin centrul oraşului, pe un traseu de un kilometru şi jumătate. Bucăţile de doi metri şi jumătate au fost construite din spumă de polistiren.

La ceremonie au participat, printre alţii, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, secretarul american de stat, Hillary Clinton, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, preşedintele francez Nicolas Sarcozy, preşedintele român Traian Băsescu şi premierul britanic, Gordon Brown.

"Aţi dărâmat un zid care, pentru o treime de secol, a ţinut prizonier jumătate de oraş, jumătate de ţară, jumătate de continent şi jumătate din lume", a declarat Gordon Brown.

Au fost prezenţi, de asemenea, doi dintre liderii anului 1989 - Mihail Gorbaciov şi Lech Walesa. Alături de şefii de stat şi de guvern, o sută de mii de oameni au sărbătorit aniversarea la Poarta Brandenburg, unde a avut loc un concert simfonic urmat de un grandios foc de artificii.

Germania a fost divizată timp de 40 de ani. După al doilea război mondial, ţara a fost împărţită în sfere de influenţă de către Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Uniunea Sovietică. Partea rusă a fost transformată în Republica Democrată Germană, în care a fost impus comunismul. Iar în 1961, a început construcţia zidului Berlinului. Dărâmarea acestuia, aproape 30 de ani mai târziu, a rămas în istorie ca un simbol al căderii comunismului în Europa Centrală şi de Est.




Antena 3


×
Subiecte în articol: Zidul Berlinului ceremonie
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close