Antena 3 CNN Actualitate Cetăţeni înştiinţaţi de DNA prin telefon că au devenit învinuiţi

Cetăţeni înştiinţaţi de DNA prin telefon că au devenit învinuiţi

Cetăţeni înştiinţaţi de DNA prin telefon că au devenit învinuiţi
26 Sep 2007   •   02:07

Procurorii anticorupţie din România au toate şansele să intre în Cartea recordurilor în materie de operativitate. Astfel, controlul efectuat la Direcţia Naţională Anticorupţie de către inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii a descoperit o practică, probabil singulară în lume, dar sigur necunoscută în sistemul judiciar românesc. Este vorba de aducerea la cunoştinţă a învinuirii prin telefon. Adică persoana cercetată este sunată de către procuror, care îi spune că a devenit învinuit, precum şi acuzaţiile concrete care i se aduc.

Această situaţie a fost constatată de către inspectorii CSM într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie de la Bucureşti şi Satu Mare. Procedura ca atare reiese din conţinutul unui proces-verbal care consemnează aducerea la cunoştinţă a învinuirii şi faptul că aceasta a fost comunicată telefonic învinuitului, anunţă Gândul. În acelaşi dosar, s-a început urmărirea penală şi faţă de o altă persoană, iar procesul-verbal de aducere la cunoştinţă a învinuirii cuprinde aceeaşi menţiune cu privire la informarea telefonică a învinuitului.

Pe aceeaşi linie a încălcărilor drepturilor procesuale ale persoanelor cercetate, inspectorii CSM au stabilit şi alte nereguli, nu la fel de absurde ca aceea prezentată mai sus, dar la fel de grave. Astfel, într-un alt dosar, s-a constatat că, înainte de ascultarea învinuitului, nu i s-au adus la cunoştinţă natura acuzaţiei şi drepturile decurgând din calitatea de învinuit, pe care acesta o dobândise. Într-o altă cauză, pentru şase persoane învinuite, procurorul a considerat că declaraţiile olografe date în faţa poliţistului, în faza actelor premergătoare, suplinesc declaraţiile olografe, prevăzute expres de lege, şi care trebuie date după ce persoana cercetată a devenit învinuit.

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close