Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. „Preşedinţie” sau „preşedenţie”. Cum pronunțăm corect?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. „Preşedinţie” sau „preşedenţie”. Cum pronunțăm corect?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. „Preşedinţie” sau „preşedenţie”. Cum pronunțăm corect?
11 Feb 2019   •   10:51

Ana Iorga a vorbit în rubrica „Pe cuvânt” despre pronunția corectă a cuvântului „președinție”.

Aproape că îţi vine să dai petrecere când îl auzi pronunţat corect: „preşe-dinţie". În rest, auzim doar: „preŞEDENţie" sau „preŞIDINţie".

Sunt mulţi care au pronunţat greşit sau pronunţă greşit în continuare şi formele incorecte s-au răspândit: oameni din toate domeniile, jurnalişti şi politicieni.

Cea mai răspândită este variantă greşită pare să fie: „pre-ŞEDENţie". E-ul din silaba a treia este greşit şi probabil s-a propagat sub influenţa e-ului din prima şi din a doua silabă. Sau după modelul englezesc: „presidency".

A doua formă greşită poate că nu este la fel de populară şi de răspândită ca prima, dar este la fel de deranjantă: „pre-ŞIDINţie".

De altfel, acesta este testul care vă ajută să alegeţi pronunţarea corectă: raportarea la substantivul „preşedinte". Substantivul „pre-ŞEDINţie" este derivat cu sufixul -ie de la „preşedinte". Adică avem: preşedinte plus -ie. Asta înseamnă că în interiorul substantivului de bază nu trebuie să intervină modificări. În afară de alternanţa fonetică firească în română: t-ţ, t în preşedinte devine ţ în preşedinţie.

×
Subiecte în articol: Pe cuvânt, cu Ana Iorga Pe cuvant
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close