Antena 3 CNN Actualitate Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc, urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor abuzive

Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc, urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor abuzive

Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc, urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor abuzive
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Oct 2014   •   19:00
UPDATE 19.00- Senatorul Ilie Sârbu, deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam şi directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care precizează că şeful Romsilva se află sub control judiciar.

Ilie Sârbu este cercetat pentru folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, precizează DNA.
   
În cazul lui Viorel Hrebenciuc, urmărirea penală vizează  infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat,  trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o func?ie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
   
Ioan Adam este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, iar Adam Crăciunescu, pentru abuz în serviciu şi  sprijinirea unui grup infracţional organizat.

DNA mai precizează că lui Sârbu, care are calitatea de suspect, precum şi lui Hrebenciuc, Adam şi Crăciunescu, care sunt inculpaţi în dosar, li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.
   
În acest dosar, la DNA Braşov au aduşi pentru audieri, miercuri, şi soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam de la Tribunalul Braşov şi judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă, ambii de la Tribunalul Covasna.
  
Tot acolo vor fi aduşi la audieri, miercuri, prinţul Paul şi prinţesa Lia, care, conform unor surse judiciare, ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".
   
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a celor trei judecători vizaţi în dosar.

Ştire iniţială 16.46
Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc sunt urmăriţi penal într-un dosar care vizează retrocedări abuzive a 90.000 de hectare de pădure şi 100 de hectare de teren agricol. Viorel Hrebenciuc a fost adus însoţit de jandarmi la DNA Braşov pentru a fi audiat în acest caz.

Între timp, Tribunalele Braşov şi Covasna sunt percheziţionate. Sunt vizaţi şi trei judecători şi doi avocaţi, unul din el fiind Ioan Adam, şi el deputat.

Viorel Hrebenciuc a fost adus cu jandarmii la sediul DNA Braşov. Acesta a stat de vorbă cu procurorii mai bine de 3 ore. Şi Ilie Sârbu a fost audiat aproape o oră la DNA Braşov.

Anchete procurorilor vizează modul în care au fost retrocedate proprietăţile familiilor Sturdza, Ghica şi Rosetti, din judeţul Bacău. Totul a pornit de la o cerere depusă de Elie Sturdza în 2005 prin care solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de aproximativ 30.000 ha de teren forestier situat în judeţul Bacău, care includea şi moşiile familiei Ghica.

După ce mai multe instanţe au refuzat cererile de retrocedare, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a admis acţiunea, iar Elie Sturdza a câştigat peste 43.000 de hectare, deşi ceruse doar jumătate din suprafaţă. 

Procurorii anticorupţie au suspiciuni că Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc ar fi intervenit pe lângă şeful Romsiliva să nu mai facă apărări pentru ca eliberarea titlului de proprietate să fie cât mai rapidă pentru cele 43.227 ha de teren forestier sau chiar să renunţe la judecată.

„Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%! Sută la sută fac ordine! Urât! O să le placă la toţi. O să vezi!"

În faţa anchetatorilor a ajuns şi deputatul Ioan Adam. Ca avocat, el l-a reprezentat în instanţă pe moştenitorul lui Elie Sturdza. Însă Ioan Adam a fost şi membru în comisia care a verificat cum şi-a cumpărat Traian Băsescu moşia de la Nana.

Soţia lui Ioan Adam este unul dintre judecătorii bănuiţi că face parte din caracatiţa samsarilor de păduri.

Prinţul Paul de România şi prinţesa Lia ar fi şi ei implicaţi în dosar. La reşedinţa lor au avut deja loc percheziţii.

×
Subiecte în articol: Ilie Sarbu Viorel Hrebenciuc
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close