Antena 3 CNN Actualitate Locale Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat români din Cernăuți: "Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război"

Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat români din Cernăuți: "Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război"

Situația din Cernăuți, unde trăiește o comunitate semnificativă de români, devine tot mai tensionată pe măsură ce autoritățile ucrainene intensifică eforturile de mobilizare a populației pentru a spori efectivele militare în lupta împotriva Rusiei.

Autoritățile ucrainene, acuzate că mobilizează forțat români din Cernăuți: "Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război"
Sursa foto: monitorulsv.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Apr 2024   •   21:37

Oamenii din satele cu populație românească din regiunea Cernăuți susțin că autoritățile ucrainene mobilizează bărbații în condiții umilitoare.

Într-o înregistrare video transmisă cotidianului Monitorul de Suceava este surprinsă o scenă din seara zilei de sâmbătă, 13 aprilie, din satul Mogoșești (Bairachi), din ținutul Herța. Satul se află în zona punctului de trecere a frontierei de la Racovăț, din județul Botoșani.

În imagini se văd mai multe persoane întinse la pământ sau în genunchi, cu cătușe, iar în jurul lor sătenii protestează față de ridicarea bărbaților.

O femeie din Bairachi spune că cei patru bărbați încătușați de ucraineni se întorceau de la muncă și nu ar fi încercat să fugă în România pentru a scăpa de război, deși acesta este pretextul pentru care au fost arestați.

Scandal uriaș într-un sat românesc din ținutul Herța. Împușcături și etnici români în cătușe cu ocazia mobilizării pentru războiul dus de Ucraina pentru apărarea în fața Rusiei. Etnicii români spun că sunt vânați și umiliți de echipele de recrutare. Acuratețea traducerii nu este tocmai cea mai bună, dar sunt și suficiente pasaje în limba română???

Publicată de Monitorul de Suceava 2.0 pe Duminică, 14 aprilie 2024

"Se poartă cu noi, românii, mai rău ca cu un câine. Eu am ajuns prima acolo și unul din băieți era plin de sânge, de cum l-au bătut. L-au șters pe față să nu se vadă că e bătut. Le-au luat telefoanele și nu au mai putut anunța familiile ce s-a întâmplat cu ei.

Au spus că au vrut să fugă în România, dar de aici până la graniță sunt mulți kilometri. Dar au spus asta ca să aibă acoperire", a povestit o femeie din sat.

Oamenii spun că incidentul de sâmbătă seară nu este un caz izolat și că situații similare se petrec în mai toate satele, scrie monitorulsv.ro.

"Da, e adevărat, suntem cetățeni ucraineni. Avem și drepturi, și obligații, dar noi, oamenii simpli, suntem cei mai expuși. Bărbații noștri sunt luați și trimiși la război, în timp ce aceia care au bani stau liniștiți și se plimbă fără nici o grijă", acuză o femeie din Bairachi.
 

×
Subiecte în articol: cernăuți romani razboi
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close