Antena 3 CNN Actualitate Media Grupul Le Monde, cumpărat de trei oameni de afaceri francezi

Grupul Le Monde, cumpărat de trei oameni de afaceri francezi

Grupul Le Monde, cumpărat de trei oameni de afaceri francezi
29 Iun 2010   •   11:35

Grupul Le Monde, deţinătorul unuia dintre cele mai cunoscute ziare franceze, a fost cumpărat de oamenii de afaceri Matthieu Pigasse, Xavier Niel şi Pierre Bergé, informează AFP. Tranzacţia nu a fost ocolită de controverse, căpătând o dimensiune politică după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy ar fi încercat să îl influenţeze pe directorul companiei.

Luni, consorţiul format din Orange (France Télécom), Prisa şi Le Nouvel Observateur a anunţat că se retrage din cursa pentru achiziţia Le Monde. La scurt timp, consiliul de supraveghere a grupului Le Monde a votat în favoarea ofertei depuse de cei trei oameni de afaceri.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a încercat să îl influenţeze pe directorul grupului Le Monde, Eric Fottorino, în ceea ce priveşte tranzacţionarea grupului. Liderul francez i-a spus directorului că oferta depusă de cei trei oameni de afaceri nu este pe placul său.

În oferta depusă de cei trei oameni de afaceri a fost inclus şi un plan de apropiere a echipelor care lucrează pentru versiunea web şi pentru cea tipărită a ziarului. Într-o primă fază, însă, publicaţia va fi salvată de la faliment prin injectarea a 100 de milioane de euro.

Matthieu Pigasse, în vârstă de 41 de ani, şi-a cultivat o imagine de bancher atipic, cu opinii de stânga, fiind cunoscut drept un mare iubitor de muzică rock.

Pierre Bergé, în vârstă de 79 de ani, este un apropiat al preşedintelui socialist François Mitterrand. El a susţinut financiar campania electorală a socialistei Ségolene Royal, în cadrul alegerilor prezidenţiale din 2007.

Xavier Niel are de 42 ani şi este considerat un om de afaceri vizionar şi atipic, cu o avere estimată la 2,4 miliarde de euro.

Grupul Le Monde controlează cotidianul cu acelasi titlu, dar şi alte reviste, printre care săptămânalul cultural Telerama şi publicatia catolică La vie.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: tranzactie oameni de afaceri Le Monde
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close