Antena 3 CNN Actualitate Meritele suedezului care a salvat 20.000 de evrei recunoscute

Meritele suedezului care a salvat 20.000 de evrei recunoscute

Meritele suedezului care a salvat 20.000 de evrei recunoscute
27 Sep 2007   •   07:58

Mai multe documente în legătură cu viaţa diplomatului suedez, care a salvat 20.000 de evrei maghiari de lagărele naziste vor ajunge într-un Muzeu al Toleranţei ce va fi înfiinţat la Moscova. Arestat în Ungaria, de forţele sovietice, în ianuarie 1945, Raul Wallenberg a fost încarcerat apoi la Moscova, sub acuzaţia de spionaj. Doi ani mai târziu, a murit în închisoare, în circumstanţe încă neelucidate. Actele, ce provin din arhiva Serviciului Rus de Securitate, reprezintă fotografii şi copii ale unor materiale care au fost clasificate în trecut de autorităţile sovietice.

Documentele conţin informaţii despre viaţa şi activitatea diplomatului suedez, care se pare că a salvat cel puţin 20.000 de evrei maghiari din mâinile naziştilor. Printre acte se numără paşaportul şi actele de înregistrare de la închisoarea sovietică, unde Raul Wallenberg a fost încarcerat, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. La 60 de ani de la moartea sa, copiile au ajuns în mâna rabinului şef al comunităţii evreieşti din Rusia, Berel Lazar. Rabinul este cel care le va include în cadrul noului Muzeu al Toleranţei, ce va fi înfiinţat la Moscova.

Raul Wallenberg a murit în iulie 1947, într-o închisoare sovietică, în circumstanţe neelucidate încă. Oficialii sovietici au declarat atunci că decesul a fost cauzat de un infarct, însă există voci care susţin că suedezul ar fi fost otrăvit. În 2000, Rusia l-a reabilitat postmortem, declarându-l pe Wallenberg o victimă a represiunii politice. Cu toate acestea autorităţile de la Moscova au închis dosarul prinvind moartea acestuia, pe motivul lipsei de probe.

Antena 3

×
Parteneri
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close