Antena 3 Actualitate Sănătate A murit academicianul Ioan Pop de Popa, medicul care a facut prima operaţie pe cord deschis din România

A murit academicianul Ioan Pop de Popa, medicul care a facut prima operaţie pe cord deschis din România

de Claudia Popovici    |    01 Mai 2021   •   11:41
A murit academicianul Ioan Pop de Popa, medicul care a facut prima operaţie pe cord deschis din România Facebook FOBAC - Prof. Dr. Ioan Pop de Popa

Născut la Oradea, Ioan Pop de Popa avea 93 de ani şi a marcat profund medicina românească și mondială. Renumitul medic a efectuat prima operație pe cord deschis din România la 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureș.

Anunțul a fost făcut de fundația "Ioan Pop de Popa" pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare pe pagina de Facebook.

"Profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit în Vinerea Mare, lăsând în urma sa o lume cu siguranță mai sănătoasă, mai îndreptată către inventică și inovație în beneficiul oamenilor și, nu în ultimul rând, o lume cu o inimă mai bună.

Născut în 1927 la Oradea, profesorul Ioan Pop de Popa a marcat profund medicina românească și mondială.

Prima operație pe cord deschis din România

A realizat, în aprilie 1973, prima operație pe cord deschis din România, fiind considerat fondatorul școlii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din țară.

O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenții, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit (valvele de porc mistreț, arterele artificiale, preocuparea timpurie pentru genetica medicală).

 A scris istorie nu doar în medicină, dar și în societatea românească

Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în anii ‘70, Centrul Național de Boli Cardiovasculare Fundeni, punând apoi bazele unei rețele naționale de centre de chirurgie cardiovasculară, în orașele universitare.

General maior cu două stele al Armatei Române, profesorul Ioan Pop de Popa a scris istorie nu doar în medicina, dar și în societatea românească.

Mereu cu gândul la binele oamenilor, Profesorul Ioan Pop de Popa a înființat, în urmă cu 30 de ani, Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC).

Inima mare a Domnului Profesor va continua să bată prin fiecare dintre noi, cei care am avut șansa de a-i fi aproape, de ne lăsa atinși de harul, blândețea, viziunea, umanitatea și spiritul său", se arată în postarea FOBAC.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close