Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Îmbătrânirea, principalul factor de risc al îmbolnăvirii. Cum ne menţinem tineri

Îmbătrânirea, principalul factor de risc al îmbolnăvirii. Cum ne menţinem tineri

Îmbătrânirea este principalul factor de risc pentru problemele de sănătate. Cercetătorii din întreaga lume au găsit câteva soluţii pentru a ţine bătrâneţe la distanţă. Ele au fost discutate în cadrul Senatului Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu.

Îmbătrânirea, principalul factor de risc al îmbolnăvirii. Cum ne menţinem tineri
Sursa foto: Gettyimages | Christopher Furlong / Staff
de Ioana Mircea    |    15 Dec 2022   •   09:38

Specialiști și profesori universitari din România şi din afara ţării și-au prezentat teoriile privind prevenirea îmbătrânirii în cadrul Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie organizată de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu, și au oferit sfaturi pentru cei care îşi doresc să se simtă tineri chiar dacă au o vârstă înaintată. 

"Vârsta cronologică este ceea ce cunoaștem drept vârsta din cartea de identitate. Este vârsta pe care o avem din ziua în care ne-am născut şi până în prezent. De asemenea mai avem o a doua vârstă, care se numește ceasul biologic şi este vârsta specifică a fiecărui organ, fiecărui ţesut şi fiecărei celule. Un fel de ceas intern pentru bio organisme", a explicat Iuliana Popescu, farmacist.

Astăzi, datorită genomicii, putem măsura toți indicatorii deja cunoscuți ai îmbătrânirii. Pentru o viață longevivă şi sănătoasă trebuie să încetinim ceasul biologic, adică să conservăm cât mai bine organele şi țesuturile, spun specialiștii.

"Performanța organelor, în privința tuturor organelor noastre, fie că este vorba despre creier, oase, inimă, mușchi, orice ai vrea să numești, începe să scadă în performanta în funcție de grupul de vârstă. Ceea ce am aflat noi este că diferența între organele care se îmbolnăvesc şi cele care nu se îmbolnăvesc este grija pentru sănătate şi activitățile pe care le desfășoară o persoană", a declarat Andrea Maier, profesor de gerontologie la "University of Singapore".

Din fericire, ceasul biologic poate fi încetinit prin activități fizice. Studiile arată că exercițiile fizice au un efect major, mai ales asupra creierului.

Potrivit datelor, o dietă bogată în legume proaspete, exercițiile fizice, activitățile preferate dar și suplimentele alimentare care pot influenta longevitatea ne pot ajuta sa încetinim procesul de îmbătrânire.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close