Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Endometrioza, boala care poate afecta milioane de românce şi pe care statul o ignoră

Endometrioza, boala care poate afecta milioane de românce şi pe care statul o ignoră

Autorităţile îşi pun mâinile la ochi în faţa unei boli care poate afecta milioane de femei şi care reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilităţii.

de Cristina Ştefan    |    21 Iul 2023   •   09:11

Deşi Casa de Asigurări de Sănătate a anunţat o serie de investigaţii şi tratamente decontate pentru endometrioză, în realitate prea puţine proceduri sunt asigurate de stat. Din acest motiv, femeile bolnave care se luptă cu dureri crunte sunt nevoie să împrumute sau să îşi amâne intervenţiile.

România nu are un registru pentru aceasă boală. Majoritate femeilor care ajung la spital, merg din cauza durerilor. 

Endometrioza este o boală cronică care constă în celulele care tapetează mucoasa uterului şi care ajung în afara lui, acolo unde provoacă inflamație şi durere. 

"Foarte multe femei nu ştiu că au endometrioză. Din momentul în care aflăm că suferim de endometrioză, trebuie să mergem la un medic specialist pentru a vedea cât de avansată este boala", a declarat, Andreas Vytthoulkas, medic obstetrică-ginecologie

Citeşte şi: Medicii din Techirghiol explică riscurile împachetărilor cu nămol pe caniculă: "Se comportă ca un corp negru"

Chiar dacă incidenţa acestei boli este în creştere, statul îşi pune mâna la ochi. Prea puţine proceduri sunt decontate. Un singur RMN special pentru această boală poate costa peste 2.000 de lei. 

Potrivit statisticilor, 75% dintre adolescente care au dureri ce nu cedează la medicaţie sunt diagnosticate cu endometrioză. 

×
Subiecte în articol: endometrioza ginecologie
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close