Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Obiceiurile zilnice care ascund depresia. Mare atenţie la acest detaliu când mergi cu maşina

Obiceiurile zilnice care ascund depresia. Mare atenţie la acest detaliu când mergi cu maşina

Există 12 obiceiuri surprinzătoare care pot semnala depresia, iar unul dintre ele este legat de un detaliu pe care îl facem sau nu, atunci când ne urcăm în maşină.

Obiceiurile zilnice care ascund depresia. Mare atenţie la acest detaliu când mergi cu maşina
Sursa foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Sep 2023   •   10:00

Depresia nu se manifestă întotdeauna prin tristeţe sau izolare. De cele mai multe ori, persoanele care suferă de această tulburare fug de sentimentele pe care le au, încercând să le ascundă.

Unele persoane care îşi ascund depresia pot fi vesele şi sociabile, însă există 12 obiceiuri zilnice care pot da de gol această tulburare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că depresia poate fi greu de depistat atunci când ai de-a face cu oameni care zâmbesc, sunt veseli şi sociabili. 

Iată care sunt cele 12 obiceiuri zilnice care pot semnala o depresie ascunsă.

1/12 - Cumpărăturile excesive

Cumpărăturile excesive pot fi un mare semnal de alarmă atunci când vorbim despre semnele ascunse ale depresiei. Pentru unele persoane care sunt deprimate, cumpărăturile excesive pot fi o formă de a-şi distrage atenţia. Totodată, acestea pot servi la creşterea stimei de sine în cazul unei persoane cu depresie. Mai mult decât atât, cumpărăturile compulsive pot indica şi o tulburarea bipolară, scrie webmd.com.

2/12 - Consumul exagerat de băuturi alcoolice

Aproape o treime dintre persoanele cu depresie consumă băuturi alcoolice. Multe dintre aceste persoane consumă exagerat băuturi alcoolice pentru a face faţă stării de anxietate sau a gândurilor negative. Consumul de alcool poate agrava depresia, anxietatea, neliniștea, stările de pănica, poate chiar schimba starea de spirit sau comportamentul uman.

3/ 12 - Ceaţa mentală

Simți că ești ușor distras sau complet copleșit de sarcini banale? Atunci este posibil să te confrunți cu un fenomen comun cunoscut sub numele de ceață cerebrală sau "ceață mintală”. Depresia poate fi un motiv pentru care multe persoane se simt confuze. Studiile arată că depresia îndelungată sau stresul pot crește nivelul de cortizol al organismului. Acest lucru poate micșora capacitatea de învăţare sau memoria, potrivit sursei citate.

Citeşte şi:  Muzica şi influenţa surprinzătoare asupra creierului. Accelerează vindecarea leziunilor neuronale şi reduce durerea

4/12 - Utilizarea excesivă a internetului

Utilizarea excesivă a internetului şi depresia pot merge mână-n mână. Cei care petrec prea mult timp pe internet pot fi bănuiţi că suferă de această tulburare. Studiile au arătat o legătură între nivelurile ridicate de depresie și utilizarea excesivă a internetului. Oamenii care folosesc în exces internetul tind să-și petreacă timpul în comunități online sau site-uri de jocuri.

5/12 - Mâncatul compulsiv

Depresia şi mâncatul compulsiv se află în strânsă legătură. Un studiu din 2010 de la Universitatea din Alabama a constatat că adulții tineri care se declară a fi depresivi au avut tendința de a se îngrașa mai mult în jurul taliei, dezvoltând astfel riscul de a avea boli cardiovasculare. Alte studii au asociat depresia cu alimentația excesivă, în special la persoanele de vârstă mijlocie.

6/12- Furtul din magazine

Aproximativ o treime dintre hoți suferă de depresie. Pentru unii oameni care se simt neputincioși și nesemnificativi din cauza depresiei, furtul le oferă acel sentiment de putere și importanță. Aceste sentimente sunt mult mai importante decât obiectul pe care îl fură.

7 /12- Dureri de spate

Studiile arată că depresia poate fi un factor de risc pentru durerile cronice de spate. Un studiu a arătat că până la 42% dintre persoanele cu dureri de spate au experimentat episoade de depresie. Cu toate acestea, depresia poate fi adesea ignorată, întrucât oamenii nu o asociază cu durerile de spate, potrivit sursei citate.

8/12- Obsesie sexuală

Depresia este mai frecvent asociată cu pierderea libidoului decât cu un interes crescut pentru sex. Cu toate acestea, unii oameni folosesc relaţiile sexuale pentru a face față depresiei sau stresului. Infidelitatea sau obsesia sexuală pot fi semne de depresie. De asemenea, poate reflecta probleme cu controlul impulsurilor sau poate fi un semn de manie în tulburarea bipolară.

9/12 - Emoţii exagerate

Adesea, oamenii care sunt depresivi manifestă emoţii exagerate duse la extrem. Acestea pot exprima sentimente exagerate de tristețe, deznădejde, îngrijorare sau frică. Unele dintre ele pot avea sentimentele de vinovăție excesivă. Dacă o persoană trece de la o stare la alta, într-un timp foarte scurt, atunci depresia poate fi cauza.

10/10- Jocurile de noroc

Jocurile de noroc îi pot aduce unei persoane care suferă de depresie entuziasm și energie. În cazul în care aceasta pierde la jocurile de noroc, atunci aceasta se poate simţi rapid deprimată sau s-ar putea să sufere de o tulburare de dependență de jocuri de noroc. Mulţi jucători de jocuri de noroc au declarat, potrivit sursei citiate, că au fost anxioși și deprimați înainte de a începe să joace. Cu toate acestea, indiferent de cât de bine se simt atunci când au parte de câştiguri, simptomele depresiei nu vor dispărea.

11/ 12- Fumat

Fumatul intens, mai mult de un pachet pe zi, și o țigară la doar 5 minute de la trezire sunt obiceiuri comune printre fumătorii care sunt depresivi, potrivit CDC. Deși fumătorii depresivi sunt mai puțin probabil să renunțe, ei pot face asta. Renunțarea la programele care utilizează tehnici similare cu cele utilizate pentru tratarea depresiei, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau medicamentele antidepresive, pot da rezultate.

12/12 Neglijenţa

Ce legătură are fixarea centurii de siguranță cu depresia? Neglijarea bruscă în ceea ce priveşte siguranţa poate fi un semn al depresiei și al stimei de sine scăzute. Totodată, şi neglijenţa în ceea ce priveşte spălatul pe dinţi semnalează aceeaşi tulburare.

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close