Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Muzica şi influenţa surprinzătoare asupra creierului. Accelerează vindecarea leziunilor neuronale şi reduce durerea

Muzica şi influenţa surprinzătoare asupra creierului. Accelerează vindecarea leziunilor neuronale şi reduce durerea

Muzica poate avea efecte surprinzătoare asupra creierului, de la performanța cognitivă, până la reducerea nivelului de stres şi a durerii.

Muzica şi influenţa surprinzătoare asupra creierului. Accelerează vindecarea leziunilor neuronale şi reduce durerea
Sursa foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Aug 2023   •   21:46

În secolul al XVIII-lea au apărut primele cercetări științifice, care au atestat efectele pe care muzica le are asupra creierului.

Mai târziu, în secolul al XX-lea, s-au pus bazele unei adevărate științe de terapie muzicală.

În zilele noastre, s-au realizat numeroase studii care au demonstrat efectele benefice ale muzicii asupra dezvoltării creierului și neuroplasticității.

Astfel, prin intermediul noilor descoperiri, s-au conturat principalele beneficii ale muzicii în ceea ce privește îmbunătățirea funcţionării organismului.

Muzica, accelerează vindecarea leziunilor neuronale şi reduce durerea

Un studiu din 2019, efectuat pe pacienții cu leziuni neuronale, a evidențiat impactul muzicii, atât asupra procesului de accelerare a neuroplasticității și a refacerii conexiunilor, cât și asupra celui de refacere a funcțiilor neuronale. 

Totodată, un alt studiu din 2014, a demonstrat că muzica poate reduce durerea și crește mobilitatea celor care suferă de fibromialgie, o tulburare caracterizată prin dureri musculo-scheletice răspândite în tot corpul. În timpul audiției, se eliberează endorfine care ameliorează simptomele acestei boli. 

Mai mult decât atât, s-a constatat că pacienții care au ascultat muzică în perioada postoperatorie au avut o recuperare mai rapidă, în comparație cu cei care nu au ascultat muzică în perioada postoperatorie, scrie thelancet.com.

Citeşte şi: Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre muzică și beneficiile ei asupra creierului | Ce melodii stimulează cel mai mult activitatea cerebrală 

Totodată, cercetătorii au și identificat şi câteva tipuri de muzică care s-au dovedit benefice în reducerea stresului, precum muzică celtică, ambientală, jazz, muzică clasică sau flaut.

Unele studii au evidențiat ameliorarea unor boli degenerative, în cadrul cărora au loc pierderi de memorie însemnate, precum demența sau boala Alzheimer, ca rezultat al terapiei prin muzică.

De asemenea, muzica mai poate duce la creşterea imunităţii. În cadrul unui studiu efectuat de cercetătorii Institutului Max Planck, din Leipzig, 300 de voluntari au prezentat niveluri ridicate de anticorpi imunoglobulina A și scăzute de cortizon ulterior unor audiții muzicale periodice.

Prin reducerea tensiunii arteriale și frecvenței cardiace, persoanele care ascultă muzică în mod regulat sunt mai protejate împotriva apariției afecțiunilor cardiace, mai scrie Harvard Heath Publishing.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close