Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Tipul de test pe care îl facem pentru a vedea dacă avem anticorpi specifici SARS-CoV-2

Tipul de test pe care îl facem pentru a vedea dacă avem anticorpi specifici SARS-CoV-2

Foarte multă lume care s-a vaccinat vrea să știe dacă serul a fost eficient în cazul lor și deci câți anticorpi are fiecare. De partea cealaltă și cei care au trecut prin boală ar fi interesați de cantitatea de anticorpi din organism pentru a decide momentul în care vor merge la vaccinare.

Tipul de test pe care îl facem pentru a vedea dacă avem anticorpi specifici SARS-CoV-2
de Andreea Cigolea    |    14 Apr 2021   •   10:26

Spre exemplu, în cazul în care nu știi să fi avut infecție COVID-19, este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze concentrația acestora.

Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen și bine conservat component viral, anticorpii îndreptați împotriva ei fiind un martor serologic important în evidențierea răspunsului imun antiviral.

În schimb, dacă ai trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă ușoară, medie sau severă și vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat și testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentrația de anticorpi IgG. Testul IgG anti-Spike poate fi efectuat și după vaccinare, fie că ai certitudinea unei infecții anterioare sau nu.

Cum aflăm dacă avem anticorpi după vaccinare?

Pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune și induc producția de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea și multiplicarea virusului în organism.

Dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

“Este de așteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator, conform HotNews.ro.

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close