Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vizitele medicale pe care trebuie să le faci în funcție de vârstă

Vizitele medicale pe care trebuie să le faci în funcție de vârstă

Controalele periodice la medic sunt extrem de necesare pentru sănătatea ta și pentru prevenirea apariției anumitor boli. În timp ce unii doctori sugerează programări și analize numai în funcție de necesități, alții recomandă realizarea unor vizite standard cel puțin o dată pe an.

Vizitele medicale pe care trebuie să le faci în funcție de vârstă
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    16 Iun 2021   •   16:52

Chiar dacă există oameni destul de conștiincioși privind programările regulate la medic, există și persoane care nu sunt obișnuite cu această rutină și preferă să amâne la nesfârșit astfel de vizite.

Din păcate, în lipsa unor controale repetate pot apărea probleme de sănătate ce pot fi dificil de gestionat, dar care, dacă ar fi fost descoperite la timp, ar fi putut fi tratate cu succes.

Chiar dacă te simți bine, efectuarea unor controale anuale, urmate de alte investigații recomandate în funcție de vârstă și de factorii de risc, este un obicei pe care merită să ți-l formezi.

Evaluări necesare la 20 de ani

Este o perioadă extraordinară a vieții, când ești plin de energie și vitalitate, dar, cu toate acestea, controalele regulate nu ar trebui să lipsească de pe lista ta de sarcini. Pe lângă evaluările standard, precum hipertensiune arterială, diabet, dietă și alți factori de risc, mai este necesar să adaugi câteva controale.

  • Examen ginecologic - Începând cu vârsta de 20 de ani, o vizită la doctorul ginecolog este necesară pentru menținerea unei sănătăți optime. De asemenea, potrivit specialiștilor, între 21 și 29 de ani este necesară realizarea unui test Papanicolau o dată la doi ani, dacă rezultatele sunt normale.
  • Vizită la medicul stomatolog - Dinții sunt o fereastră a stării tale generale de sănătate și este important să-ți programezi controale periodice. Fie că ai nevoie de curățare și eliminare a depunerilor de tartru, fie că ai nevoie de o restaurare coronara, ai grijă să treci pragul unul cabinet măcar o dată pe an.
  • Control pentru hipertensiune - Fiecare persoană de peste 18 ani ar trebui să-și facă un test regulat pentru hipertensiune arterială. Aceasta este o afecțiune tăcută care, dacă nu este tratată, poate duce la boli de inimă, anevrisme sau chiar accidente vasculare cerebrale. Este un test extrem de simplu, dar care trebuie realizat de la vârste fragede, astfel încât să se poată observa diferențele.

Controale esențiale la 30 de ani

Pe lângă cele enumerate mai sus, odată cu trecerea anilor, este important să adaugi listei tale o serie de examene specifice vârstei.

  • Control dermatologic - Există multe discuții legate de frecvența cu care oamenii ar trebui să se prezinte la un control dermatologic, dar acesta este extrem de important pentru depistarea cancerului de piele. Discută cu medicul referitor la expunerea la soare din trecut și vezi dacă alunițele de pe pielea ta au nevoie de un consult frecvent.
  • Examen oftalmologic - Chiar dacă nu ai probleme cu vederea, un astfel de consult te va ajuta să fii sigur că nu ai nevoie de absolut nicio protecție. Este necesară o astfel de examinare mai ales pentru persoanele care petrec foarte mult timp în fața calculatoarelor și a smartphone-urilor.

Ecografii și teste importante la 40 de ani

Stresul, stilul de viață alert, poluarea și problemele pe care le ai de rezolvat în fiecare zi își pun amprenta asupra sănătății, tocmai de aceea, pe lângă vizitele la stomatolog, cardiolog, oftalmolog, trebuie să incluzi și anumite ecografii sau radiografii.

  • Mamografia - După vârsta de 40 de ani este recomandat ca orice femeie să-și facă anul o ecografie la sân, iar pentru persoanele cu risc crescut se recomandă investigația RMN. De asemenea, dacă ai o rudă de gradul 1 cu cancer de sân, atunci trebuie să începi mamografiile mai devreme, poate chiar de la vârsta de 30 de ani.
  • Testarea PSA - Celulele prostatei produc o proteină cunoscută sub numele de antigen specific prostatic (PSA). Acest test măsoară nivelul de PSA din sânge și ajută la detectarea unor probleme ale glandei.
  • Analize dedicate nivelului glicemiei - Este important să începi să-ți monitorizezi glicemia încă de la 40 de ani pentru că diabetul poate rămâne o boală nediagnosticată ani de zile.

Controale fundamentale la 50 de ani

Înaintarea în vârstă aduce cu sine posibilitatea apariției unor boli la nivelul oaselor sau intestinelor, tocmai de aceea sunt necesare vizite și examene speciale.

  • Colonoscopia - Este un examen extrem de important, acesta permițând detectarea și îndepărtarea polipilor, care altfel se pot transforma în cancer. Poate fi efectuată ca formă de screening pentru cancerul de colon sau rectal, colorectal, dar și pentru diagnosticarea altor probleme de sănătate.
  • Testul DEXA - Densitatea osoasă poate fi măsurată cu ajutorul unui aparat care utilizează niveluri scăzute de raze X. Un astfel de test este fundamental pentru că te ajută să descoperi dacă există riscul dezvoltării osteoporozei.
  • Audiograma - Pe măsură ce îmbătrânești, abilitatea de a auzi scade și tocmai de aceea trebuie realizate astfel de teste. Un tratament administrat din timp poate preveni agravarea ulterioară a pierderii auzului.

Pentru persoanele trecute de 60 de ani, pe lângă cele enumerate mai sus, este recomandat să realizeze un consult pneumologic, mai ales în cazul celor care fumează.

×
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close